Inlägg den 02 februari 2008

lör
2
feb
2008
lördag, 02 februari, 2008 | Skriven av:


I dag avslutade jag min arbetsvecka med “Fika med en politiker”. I dag var det Ulf Holm, en av Lunds miljöpartistiska riksdagsledamöter. Ulf sitter i EU-nämnden och arbetsmarknadsutskottet.
Vi fick ett tio-tal besök och en blev medlem. Det blev många olika diskussioner.

Två äldre damer ville prata jätteräkor och pantning av returflaskor. Jätteräkorna säljs trots att de orsakar skövling av mangroveskogar, förstörd jordbruksmark, förstört fiske och sociala och ekonomiska problem för dem som lever i dessa områden.
Pantningsproblemet gällde att “automaterna” inte tar emot alla flaskor trots att de ingår i pantsystemet.

Det blev även diskussion om EU och dess nya konstitution. Konstitutionen kommer inte att driva på klimatåtgärderna. Dessutom borde svenska folket få en möjlighet att säga vad man tycker om den i en folkomröstning.

Mest diskuterades hur vi skulle göra för att Sverige skulle bli klimatbättre. Hur ska vi göra med utsläppsrättigheter? Hur ska vi får de länder, som ännu inte släpper ut så mycket som västvärlden, att ta klimathotet på allvar?

Mycket beror på våra livsstilar. Mycket ligger på den enskilda individen men politiker ska göra så att det rätta blir enklare och billigare.

Vi hann även med lite diskussioner om sjukvården och Vårdval Skåne.

Det rättvisemärkta fikat tog i alla fall slut så det får jag väl ta som ett gott betyg.

Nästa lördag blir det en ny möjlighet att fika med en politiker. Vem det blir får ni inte reda på nu.

Kategori: EU, klimat, miljö  | Skriv en kommentar