Inlägg den 08 februari 2008

fre
8
feb
2008
fredag, 08 februari, 2008 | Skriven av:

Jakt kan möjligen vara OK i naturvårdande syfte.
Tyvärr är det långt ifrån all jakt som har detta syfte. I Sverige föds tiotusentals änder, rapphöns och fasaner upp på gods och säterier endats för att bli offer i nöjesjakt.

“Jakten går till som så att sällskapet samlas tidigt på morgonen för att sedan i bilburen karavan bege sig ut på godsets marker. Sällskapet leds av den jaktansvarige, anställd av godset.
När man sedan intagit sin position i vassruggen eller bakom en skärm så jagar jakthundar upp fåglarna som flyger mot döden i form av en vägg av hagel. Efter dagens jakt beger sig sedan sällskapet tillbaka till godset där jakttroféerna radas upp i sann kolonialanda.”

Vidare skriver Aftonbladet,

“Denna jaktform där flera hundra fåglar dödas under en helg brukar ofta ingå som ett trevligt inslag vid representationshelger för politiker, företagsledare, advokater med flera. Under den trivsamma och lustfyllda helgen med grabbarna och även en och annan skjutglad person av kvinnligt kön, knyter man nya kontakter och stärker positioner både under gourmetmiddagar och på godsens marker. Ett sällskap kan till exempel köpa sig rätten att roa sig med att penetrera 200 änder och 50 fasaner. Denna jakt pågår som regel varje helg under hösten.”

Att döda för att få mat är en sak men att döda bara för nöjes skull är oacceptabelt. I Sverige har vi en djurskyddslag som om den tillämpades skulle förbjuda denna nöjesjakt.

Detta är i stora delar ett överklassnöje där även Sveriges kung tydligen deltar.

Så det ända rätta är att tillämpa vår djurskyddslag och förbjuda denna typ av jakt samt avskaffa monarkin.

Kategori: djurrätt  | Skriv en kommentar
fre
8
feb
2008
fredag, 08 februari, 2008 | Skriven av:

Trafiken är det största problemet när det gäller direkt utsläpp av koldioxid. Vårt boende är också ett stort problem eftersom de flesta bostäder använder mycket energi.

Man tycker att när energipriserna stiger borde det självklart p.g.a. de s.k. marknadskrafterna att det skulle byggas fler passivhus.

Som vanligt är marknaden inte så bra på att lösa problem utifrån samhällsekonomiskt perspektiv.

I NyaMiljöAktuellt finns en intressant artikel “Strukturfel begränsar våra möjligheter i klimatfrågan

“Byggbranschen bör gå i täten när det gäller insikt, handling och ansvar i klimatfrågan. Men vi har flera allvarliga strukturfel att brottas med. Politiskt mod och handling krävs” skriver Peter Isacsson, ordförande Swedisol och presenterar ett fyrpunkts fyrpunktsprogram med krav på riksdag och regering inför den stundande Klimatpropositionen.

Det är bra att byggbranschen tar upp klimatfrågan.

Det är märkligt att man inte kräver att man måste redovisa driftskostnader på husen man bygger. I så fall skulle de hus som har lägre energiförbrukning bli mer och mer attraktiva ju mer energipriserna stiger.

Det borde inte vara så svårt!