Inlägg den 06 augusti 2010

fre
6
aug
2010
fredag, 06 augusti, 2010 | Skriven av:

Det går framåt på kattfronten. Nu spinner alla tre kattungarna. Alice är fortfarande lite reserverad men hon har kommit långt de senaste dagarna.

SIxten är som vanligt lättast att hantera. Henne kan man lyfta upp och gosa med. Han är fortfarande nyfiken och ska vara med på allt.

Ella, kattmamman, har varit borta några dagar efter att hon blev kastrerad. I kväll dök hon upp ur en skugga. Hon buffade lite och lät sig klappas. Det är både bra och dåligt att Ella kom tillbaka. Bra så att vi vet att hon mår bar och att hon får mat nu i början efter veterinärbesöket. Dåligt p g a kattungarna kan bli frestade att följa med henne när hon går iväg.

Ännu har vi inte fått något napp på vårt förfrågan om någon vill ta hand om Alice. Min allergi blir inte sämre men ej heller bättre. Situationen borde bli bättre om vi minskar antalet katter och de får vara ut mer.

Alla kattungarna har en god aptit och stortrivs i stugan. Just nu är det nattbus i full gång. Alice är den mest aktive och har svårt att låta Lilla Grå och Sixten vara ifred.

Sixten är ibland som en mamma till Alice och Lilla Grå, trots att hon är minst. Hon slickar de andra kattungarna och håller koll på allt.

Nu ska jag sova. Vi får se om kattungarna även vill det. Jag är lite betänksam i denna fråga …

Kategori: katter, koloni  | Skriv en kommentar
fre
6
aug
2010
fredag, 06 augusti, 2010 | Skriven av:

I dag hade Miljöpartiet Skåne presskonferens om sjukhusmaten. I samband med denna delade vi ut kanelsnäckor, ekologisk dricka, rättvisemärkta bananer samt mp:s kokbok “GRÖNA RECEPT FÖR GODARE MAT”. Det blev lite media och många trevliga samtal med förbipasserande Skåningar.

Självklart ska sjukhusmaten skall vara ekologisk, närodlad och fri från tillsatser. Målen om 50 % ekologiska livsmedel 2016 och att samtliga sjukhus har ett eget tillagningskök. För att öka mängden ekologiskt och närproducerat behövs det en bra upphandling. Det är även fullt rimligt att Region Skåne även ställer krav på hur produkter produceras. Speciellt behövs det krav att de ska vara Rättvisemärkta eller motsvarande när Region Skåne köper varor utanför Sveriges gränser.

Det blir allt fler Fair Trade Cities i Sverige men ännu finns inge Fair Trade Region. Skåne skulle kunna bli den första i Sverige men då behövs det ambitioner och en vilja att genomföra detta.

Mat är viktigt och det gäller att maten ska vara näringsriktig men även vara god, se aptitlig ut och lukta lukta gott. Många äldre lider av undernäring och det beror många gånger på att matlusten försvunnigt. Vilket inte är så konstigt om maten kommer ur en plastförpackning som vämts upp.

Det är också viktigt att minska svinnet. Det slängs alldeles för mycket mat. Det behövs bättre planering och mer flexibla kök. I Danmark finns det bra exempel där man kommit mycket längre än vad vi gjort i Skåne.

I Danmark finns flera föregångare när det gäller kost på sjukhus. Som exempel har Hvidovre Hospital gått från storköksdrift till à la carte. All mat lagas från grunden av färska råvaror och patienterna kan istället för att välja på en eller ett par rätter välja från omkring hundra olika alternativ på menyn. Systemet förser 650 sängliggande patienter med näringsrik mat, personalen kan se näringsintaget i respektive rätt via datorn – och – det har inte blivit dyrare. Systemet är också flexibelt och individanpassat med ett stort utbud av olika rätter. Inom 45 minuter efter beställningen, som kan göras enkelt via en knapptelefon när som helst under dagen, levereras måltiden. Med detta mathållningssystem har svinnet minskat och därmed även matkostnaderna. Råvaror levereras dagligen från lokala slakterier, bagerier, mejerier och lokala odlingar.

Mat är politik.


Läs mer!