Inlägg den 10 augusti 2010

tis
10
aug
2010
tisdag, 10 augusti, 2010 | Skriven av:

Alliansen har skurit ner resurserna till djurtillsynen och har dessutom organiserat om från kommuner till länsstyrelser. Under flera år har det rapporterats att länstyrelsens personal inte hinner med. De har bara haft tid att reagera på larm om missförhållanden.
Centerpartisten som sitter i riksdagens jordbruksutskott ville hävda motsatsen. Han menade också att en mink med 2-3 ungar kan leva på dagstidningssida och ha ett naturligt beteende. Hur det nu ska gå till?

Det är väl ganska så självklart att en mink omöjligen kan simma, springa och jaga på denna yta. Ännu mindre 4 st.

Många gånger yvas man över att Sverige har världens bästa djurskyddslag och det har vi kanske. Problemet är att föreskrifterna inte följer lagen. Föreskrifter tillåter små burar och samtidigt står det i djurskyddslagen att djuren har rätt till sitt naturliga beteende.

I Djurskyddslagen står det: 4 § Djur skall hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt.

Allt var klart när alliansen fick ta över, de hade kunnat genomföra ett förbud men de har hittills inte brytt sig. Centerpartisten i jordbruksutskottet tyckte det var ett hemsk samhälle att leva i där man visade på missförhållanden och försökte flytta fokus till Djurrättsalliansen i stället för på minknäringen. Vi ska vara glada att vi har engagerade medborgare som utan att skada någon eller något lägger tid och energi på att dokumentera ett missförhållande som alliansens djurtillsyn borde ha upptäckt. Det är givetvis bra om man kan undvika förbud men dessa missförhållanden har fått pågå alldeles för länge. Ända rätta just nu är att förbjuda pälsuppfödning!

tis
10
aug
2010
tisdag, 10 augusti, 2010 | Skriven av:

DN skriver “Larm om vanvårdade minkar”

Svenska minkar vanvårdas och lever under fruktansvärda förhållanden, enligt en djurrättsgrupp som tagit sig in på flera minkfarmer. Smygtagna filmer och bilder visar ihjälbitna minkar, kannibalism och djur med stora köttsår.

Organisationen Djurrättsalliansen har under ett års tid tagit sig in på en femtedel av Sveriges 75 minkfarmer för att dokumentera hur djuren lever.

På en majoritet av farmerna hittades sjuka och skadade djur, till exempel minkar med öppna sår. Det var också mycket vanligt att djur hittades döda i burarna och på nästan alla av de farmer som Djurrättsalliansen tagit sig in på kunde organisationen filma djur med stereotypa beteenden — som att vagga fram och tillbaka eller maniskt rusa runt i cirklar.

Ännu en gång har Djurrättsalliansen gjort det svenskt djurskydd skulle ha gjort, dvs följa upp och se hur minkarna har det i sina burar. Att ha djur i bur på detta sättet är inte möjligt om man ska följa svensk djurskyddslag men eftersom alliansregeringen och vår centerpartiets jordbruksminister blundar och låtar minknäringen göra som de vill så blir det så här. Pengar sätts före djurens rättigheter.

Det är inte konstigt att det blir problem när man stänger in djur i en bur som är så långt från deras naturliga miljö så att de inte kan utöva sitt naturliga beteende. Normalt rör minkar på sig både på land och i vatten. Det är rent av skamligt att vissa tjänar pengar på att utnyttja djur på det här sättet. Det blir inte bättre av att vissa vill köpa dessa skin. Eftersom näringen inte klarar av att se till djurs rättigheter och att vissa konsumenter inte bryr sig så finns det bara en väg till lösning och det är att förbjuda uppfödning av djur med syfte att sälja päls och skinn.

Redan 2003 tillsattes en statlig utredning för att analysera djurskyddsproblemen inom svensk minknäring eftersom det redan då fanns starka indikationer på att verksamheterna inte följde lagen.
Av detta blev det, egentligen alldeles för mesigt, att pälsdjursbranschen fick på sig till 2010 att åtgärda alla feleaktigheter.

Av detta visar Djurrättsalliansens undersökning att av detta blev inget. Det finns redan länder. Österrike Irland och Storbritanien, som gjort det som Sverige borde gjort för länge sedan, dvs förbjuda denna verkamhet. Det är dags att vakna herr jordbruksminsiter. Näringen har ingen koll på läget och statens tillsyn fungerar inte.

Det behövs verkligen en ny regering som förbjuder denna avart av näring.

För att vara säker på att det blir ett förbud så är det säkrast att rösta grönt, dvs på Miljöpartiet.