Inlägg den 05 juni 2009

fre
5
jun
2009
fredag, 05 juni, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Fortsatt upp för Piratpartiet”

Piratpartiet fortsätter att vinna mark i väljaropinionen inför EU-valet på söndag. I två nya mätningar som publicerades på fredagen får partiet 8,2 respektive 6,1 procent av väljarsympatierna.

För Socialdemokraterna pekar trenden däremot neråt. Partiet tappar i båda mätningarna och får 27,9 respektive 26,2 procent. Även Moderaterna och Vänsterpartiet backar.

I Sifos sista väljarbarometer inför Europavalet får Piratpartiet 8,2 procent av väljarsympatierna, vilket skulle kunna ge partiet två mandat. Partiet har ökat med 2,2 procentenheter sedan förra mätningen vilket är statistiskt säkert.

Även Socialdemokraternas nergång med 3,8 procentenheter till 27,9 ryms inom den statistiska felmarginalen. Sifos mätning publiceras i Svenska Dagbladet.

Roligt att stödet för Piratpartiet ökar. Trisst dock att Piratpartiet bara driver en fråga. EU är mer än bara fildelning. Så visst hade det varit bättre om Piratpartiets röster hade kommit Miljöpartiet till godo. Stödet till Piratpartiet är främst en missnöjesaktion.
Men visst bättre en röst på Piratpartiet än ingen röst alls.

Liknande problem är det med Marit, “En svensk tant tiger inte i Bryssel”. Hon ger ett stabilt och tryggt intryck. Hon framtonas som “en röst på mig är en röst på förnuftet”. Nu är hon int eså förnuftig och dessutom har hon inte samma inställning som (fp) har.
Vad händer då när hon ska rösta i parlamentet?
En röst på Marit stärker (fp):s mandat men man får max en röst av 2 ev 3 som (fp) får totalt.

Personval är något missvisande. En kandidat kan prata om sina hjärtefrågor och göra det bra. Sedan kan det visa sig att partiets politik inte riktigt överensstämmer med kandidatens.
Vad tycker (fp) och Marit samma i t.ex. jordbrukspolitiken, alkoholfrågan …

Bäst är att hitta ett parti som är överens. Då blir det en starkare röst eftersom hela gruppen röstar som man vill.

I samma mätning ökar Miljöpartiet till 10,9 %.

Så här fördelar sig väljarsympatierna i Sifos mätning, med förändringen från föregående mätning inom parentes: Vänsterpartiet 6,0 (—0,5), Socialdemokraterna 27,9 (—3,8), Miljöpartiet 10,9 ( +0,7), Centern 5,1 (—0,1), Folkpartiet 11,4 (+1,3), Moderaterna 21,3 (—1,3), Kristdemokraterna 4,4 (+1,3), Junilistan 1,7 (—0,2) Piratpartiet 8,2 (+2,2).

En annan mätning visar på samma tendenser men olika %-siffror. I Synovates ökar Miljöpartiet till 11 %.

I institutet Synovates sista mätning inför valet tappar Moderaterna och Socialdemokraterna mest. S får 26,2 procent, jämfört med 30,3 i förra mätningen. Moderaterna backar från 26,3 i maj till 22,0 procent, enligt undersökningen som publiceras i Dagens Nyheter.

Så här fördelar sig väljarsympatierna i Synovates mätning, med förändringen från majmätningen inom parentes: Vänsterpartiet 5,0 (—1,0), Socialdemokraterna 26,2 (—4,1), Miljöpartiet 11,0 (+1,9), Centern 6,2 (+0,5), Folkpartiet 10,9 (+1,9), Moderaterna 22,0 (—4,3), Kristdemokraterna 6,2 (+1,5), Junilistan 2,9 (+1,4), Piratpartiet 6,1 (+0,7).

rosta-gront_juni2009 Nu är det bara 2 dagar kvar. I dag var vi ute på stan i Lund och pratade med presumtiva väljare. Många är tveksamma att rösta. “Det spelar ingen roll”, “Alla är likadana och ser bara om sitt eget hus”.
Oroväckande att främlingsfientliga partier tar mark som i Holland. Jag pratade med några holländska ungdomar och de var överraskade över att det kunde gå som det gjorde.
Vi får hoppas på stor valdeltagande då minskar möjligheterna för extrempartier att få några platser i Europaparlamentet.

O så rösta grönt!

För djurens skull!
För miljöns skull!
För ett öppnare EU!

Du som förtidsröstat och vill ändra dig! DU får en andra chans om Du röstar på valdagen, se bara till att ta med en ID-handling när du går till Din vallokal på söndag, någon gång mellan 8-21.

Kategori: EU  | Skriv en kommentar
fre
5
jun
2009
fredag, 05 juni, 2009 | Skriven av:

Kategori: EU  | Skriv en kommentar