Inlägg den 12 juni 2009

fre
12
jun
2009
fredag, 12 juni, 2009 | Skriven av:

I dag var jag på en konferens som handlade om Lund klimatmål. Alliansen har efter en motion från oppositionen nu sagt att LundaEko ska uppdateras och att målen ska ses över.
Det är givetvis bra att man ser över målen men ännu viktigare att man vidtar åtgärder för att uppnå målen. Alliansen är inte speciellt handlingskraftiga när det gäller klimatåtgärder.
Miljöpartiet har länge försökt få till att det byggs s.k. passivhus, i Lund. Lunds Tekniska Högskola är långt framme men det har inte Lunds kommun använts sig av. Förra mandatperioden var det (s) som bromsade. Nu verkar det som att polletten har trillat ner hos (s). Det är bra men inte tillräckligt eftersom alliansen är i majoritet.
Tomas B Johansson, Professor i Energisystemanalys och chef för Internationella Miljöinstitutet (IIIEE) vid Lunds Universitet, var en av dagens föreläsare. Han är mycket duktig, tydlig. Han sa många bra saker men det kändes extra skönt att höra “Det behöver byggas passivhus i Lund och att tekniken för detta finns”. Det är bara att “göra det”.
Dessutom tog han upp köttproduktionens negativa klimatpåverkan.

Bra att det pratas klimat i Lunds kommun. Ska vi möta klimathotet måste alla agera. Lund har en speciell möjlighet att kunna göra skillnad. Lund borde kunna använda kunskapen från Lunds Tekniska Högskola och Lunds Universitet och gå före. Forskningen i Lund ligger långt framme. Lund har dessutom en ung och välutbildad befolkning.

Det är inte bara trafiken som är ett problem. Byggnader som är energislukande är också ett problem. Det behövs passivhus i nya hus men man behöver också se över de äldre husen.

Man behöver också planera samhället så att det behövs mindre transporter.
Sedan behövs det en hel del livsstilsförändringar. Vi behöver t.ex. minska vår konsumtion.

Snart ska alliansregeringen lägga en proposition som ska bestämma framtida klimatmål. Tidigare förslag var inte så imponerande. Kanske har alliansen blivit påverkade av den senaste tidens debatt. Det är bara vänta och se.

Kategori: klimat, miljö  | Skriv en kommentar