Inlägg den 08 juni 2009

mån
8
jun
2009
måndag, 08 juni, 2009 | Skriven av:

City Lund/Malmö skriver ”Kris – då ska politikerna ha högre lön”

Hårda sparkrav, uppsägningar och nedskärningar. Det är verklighet i de skånska kommunerna. Samtidigt höjer Lunda- och Landskronapolitikerna sina löner. City har granskat vad de som bestämmer gör med sina arvoden i kristider.

Det är bistra tider i Lund inför nästa år. Ett förslag till sparpaket på 80 miljoner har snickrats ihop. Det råder i princip anställningsstopp och flera verksamheter läggs ner.

Besparingen löser inte kommunens ekonomiska problem men markerar allvaret i kommunens ekonomiska problem. Alliansen skattesänkning har skapat ytterligare ekonomiska problem. Alliansen sänker skatt och höjer avgifter.

Ibland verkar det som att en del politikerna har politiska uppdrag för att tjäna pengar. Klart att man ska få ersättning för sitt arbete men den ekonomiska ersättningen ska inte vara drivkraften.

Frågan om löner och ersättningar till politikerna kommer upp den 16-17 juni då det är två dagars kommunfullmäktige. Huvudnumret är budget 2010. Tanken är att det även ska hinnas med en del andra ärenden som ”ny skolplan”, någon detaljplan, handlingsplan för att motverka våld mot kvinnor , några motioner, ett antal medborgarförslag …
Troligen hinns bara budgeten med och några få övriga ärenden ärendena.
Vi får se hur det går!

På måndag den 15 juni har vi vårt interna möte då vi ska ta de sista besluten angående Budget 2010. Det behövs en del slipande till innan kommunfullmäktige.

mån
8
jun
2009
måndag, 08 juni, 2009 | Skriven av:

Det blev sent igår eller rättare sagt tidigt i dag. Kunde inte låta bli att surfa runt och se på kommentarer kring valet.
Det är bara att gratulera oss själv till ett bra val men även Piratpartiet och Folkpartiet. Fildelning och integritetsfrågan hjälpte Piratpartiet till minst ett mandat. Marit-effekten hjälpte Folkpartiet till ett extra mandat och får totalt 3 mandat. En ”pålitlig tant” gick hem sedan kan man diskutera hur pålitlig Marit är. Ekologiks mat verkar hon inte gilla. Europeisk FBI vill hon ha.

Nu pågår räkningen av ”kryssen”. Hittills när 1167 av 6060 valdistrikt är räknade har Marit fått nästan hälften av kryssen. Betydligt fler än kd:s Alf Svensson som ändå just ny verkar gå förbi kd:s etta Ella Bohlin. Inte helt oväntat då kd:s största väljargrupp är 55+.
Just nu har även Anna Maria Corazza Bildt kryssat till sig en plats i EU-parlamentet med 12.9 %.

Miljöpartiets två mandat går just nu till Carl Schlyter och Isabella Lövin.

Tittar man på valresultatet i Lund så blir Miljöpartiet 3:e största parti med 16,7%, efter (m), 19,5% (-1,1 %-enheter), och (fp), 18,5% (+0,3 %-enheter). Därefter kommer (s) med 15,4%. Socialdemokraterna går tillbaka 5,6 %-enheter.

Inte helt oproblematiskt. Nu så är EU-valet inte samma sak som val till kommunfullmäktige men det är ändå lite oroväckande att både (s) och (v) tappar.
Nu gäller det att börja med valet 2010. Potentialen är stor men det kommer att krävas mycket arbete innan segern är vunnen.

Kategori: EU  | Skriv en kommentar