Inlägg den 18 juni 2009

tor
18
jun
2009
torsdag, 18 juni, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Religiös slakt får inget EU-undantag”

Det blir inget undantag för religiös slakt i Sverige. Jordbruksministrarna har beslutat att köra över EU-parlamentets beslut i förra månaden.

Islamic Centers ordförande Bejzat Becirov har svårt att tro på uppgiften.
– Om hela EU tillåter halal- och koscherslakt kan Sverige inte stå utanför, säger han. Och det går inte att nonchalera en miljon människors önskemål.

Även Anders Carlberg, ordförande för den judiska församlingen i Göteborg, uttrycker besvikelse.
– Jag tyckte att EU-parlamentets förslag hade en god balans mellan djurskydd och religionsfrihet. Det här betyder att vi får fortsätta importera vårt kött, säger han.

Det har varit flera turer om den nya slaktförordningen i EU och om djuren ska bedövas innan slakt. I EU-kommissionens ursprungliga förslag fanns ett undantag som sa att bedövning inte var nödvändigt vid religiös slakt. Medlemsländerna behövde dock inte tillämpa undantaget.

När EU-parlamentet behandlade lagförslaget i förra månaden kom majoriteten fram till att undantaget skulle gälla för alla medlemsstater. Därmed skulle slakt utan bedövning bli tillåten i Sverige, vilket den redan är i övriga EU.

Men inför jordbruksministrarnas möte i nästa vecka har EU-länderna kommit överens om att gå på kommissionens linje.
– Vi får behålla de högre nivåerna på reglerna som vi har idag, säger Eskil Erlandsson och uppger att han känner sig mycket tillfreds.

Bejzat Becirov kallar all slakt för djurplågeri. Men han säger att slakt utan bedövning är nödvändig för muslimer eftersom djuren annars inte töms på sitt blod på rätt sätt.
– Det blir blod kvar vid senorna, säger han.

Enligt den judiska traditionen får djuret inte vara skadat innan slakt och uppfattningen är att bedövningen ger en skada.
– Det finns gott om undersökningar som visar att upplevelsen hos djuren vid koscherslakt inte strider mot djurskyddet, säger Anders Carlgren.

Redan på 1930-talet förbjöds s.k. skäktning i Sverige.

Det är otroligt att man kan hävda att religion ska stå över djurs rättigheter. Om man nu måste slakta djur måste man minimera lidandet. Det är självklart att det innebär ett lidande att avlivas genom att man skär av halspulsådern. Jag förstår inte hur man kan resonera som att “det går inte att nonchalera en miljon människors önskemål”. Hur kan man nonchalera 100-tals miljoner djurs rättigheter.

Många religösa vill att religion ska stå över vanliga lagar, vilket är helt absurt. Man struntar i svensk lag. Lagen i Sverige kringgås genom att man importera kött.

tor
18
jun
2009
torsdag, 18 juni, 2009 | Skriven av:

Efter två dagars budgetfullmäktige, från 8.30 – 22.30, så blev det i dag ett extra kommunstyrelsemöte. Från början skulle detta möte bara handla om Lunds ansökan till att blir Kulturhuvudstad 2014. Nu blev det inte så utan det dök upp 5 andra ärenden.
Nu är det bara två kandidater kvar, Umeå och Lund. Denna sista ansökan ska skickas in under nästa vecka. Ansökan består av lite över 200 sidor. Handlingarna låg i brevlådan när jag kom hem i tisdags kväll efter kommunfullmäktige. Så de har inte varit så mycket tid till att läsa men jag ahr ändå plöjt igenom hela. Det finns många fina ord i den och jag tycker att efter omständigheterna så har det blivit en bra ansökan. Miljöpartiet har varit kritiska till själva projektet eftersom det kostar väldigt mycket pengar och att det finns en risk att projektet blir bara ett år av kultur exess.
Vi har drivit att projektet måste förankras i kommunens organisation som t.ex. skola och omsorgsverksamheten. Lundaborna måste bli involverade som medborgar men även de som är lokala kulturarbetare, amatör som proffs.
Givetvis måste projektet vara klimatsmart. Man har arbetat in en Brittisk Standard nr 8901 som även kommer att användas för olympiska spelen i London 2012. Standarden går ut på att säkra att evenemang blir klimatsmartare.
Inom miljöpartiet har vi haft heta diskussioner om vi skulle säga ja eller nej till ansökan.
Efter att ha läst igenom hela ansökan och tänkt igenom det hela så kom jag fram till att jag skulle säga ja till ansökan. Miljöpartiet har lyckats få med viktiga ändringar så även om det inte har blivit so vi ville helt och hållet så är det tillräckligt bra.
Kultur kan skapa jobb och kulturkonsumtion är betydligt klimatvänligare än mycket annan konsumtion.
Besked om vem som blir kulturhuvudstad kommer i september om allt går som det ska.

De andra ärendena handlade om avsiktsförklaringar om att bygga en ny avfart på E22:an. Detta ville alliansen plus (s) säga ja till utan att ha något underlag om hur detta påverkade klimat och miljö. Man nöjde sig med en tjänsteskrivelse från stadsbyggnadskontoret.
Jag yrkade avslag. Eftersom det fanns en stor majoritet för ett bifall yrkade jag att man i alla fall skulle göra en miljökonsekvensbeskrivning inför nästa beslut. Då det beslut ska tas om Lunds kommun vill vara med och bygga en ny avfart. Beslut kommer att tas under hösten.

Det är så det alltid blir. Man pratar vackert om klimat och miljömål och sedan blir det ett helt annat ljud i skälla när det ska exploateras.
Man säger att kollektivtrafiken är viktigt och i samma stund bygger man nya vägar och avfarter.

Detta var det sista stora mötet innan sommaren. Det känns skönt att det är midsommar. Det ska bli gott med nypotatis och solvarma jordgubbar.
Och så lugn och ro. Vädret ser inte ut att bli så bra men det är inte alltid som prognoser och verkligheten överensstämmer.