Inlägg den 11 januari 2009

sön
11
jan
2009
söndag, 11 januari, 2009 | Skriven av:

DN Skriver : “Svenska staten avgör Saabs öde”

Svenska staten har Saabs öde i sina händer. Det säger GM:s Europachef Carl-Peter Forster vid en pressträff med svenska journalister i Detroit på söndagen.

På frågan om ett ja eller nej om statligt stöd avgör Saabs framtid svarar han:

-Ja, så är det. Vi har nya produkter som vi måste betala verktygen för. De är klara till 60-70 procent, men de måste betalas under 2009 och 2010. Ovanpå på detta har vi utvecklingen av nya Saab 9-3. Det klarar vi inte på egen hand, säger han.

Förhandlingarna med den svenska regeringen beskriver han som öppna och fruktbara.

Varför ska svenska skattepengar rädda GM:s affärer?
GM har under många år gjort enorma vinster. Rimligen borde dessa finnas någonstans.

Det finns många andra hål att fylla med skattepengar. OM svenska staten ska gå in borde det vara med garantier att pengarna återbetals inom en snar framtid. Det finns många småindustrier som behöver stöd. Små industrier som är mer långsiktigt hållbara än stora kolosser som flyttar verksamheten till platser som ger de största vinsterna. Detta blir lönsamt eftersom de stora inte behöver ta alla kostnader. Ta bara exemplet med Saab:s köp av fabriken i Malmö. Priset var väl 1 kr och det dröjde något år sedan var det roliga över och fabriken las ner.

Att säga nej till stöd till GM innebär att det finns medel över till annat stöd. Det finns ingen naturlag som säger att det är just bilfabriker som ska finnas i Sverige. Det finns annat att satsa på som tillhör framtiden. Vindkraftverk, solcellsteknik, solfångarteknik, tågtillverkning …
Listan kan göras lång.

Satsa på ny modern och långsiktigt hållbar teknik.

Träffar: 7

sön
11
jan
2009
söndag, 11 januari, 2009 | Skriven av:

Tittade på SVT:s Dokument utifrån, Monsantos värld, en fransk dokumentär från 2008.

Det multinationella storföretaget Monsanto är världsledande på genmanipulerad mat. Med hjälp av Monsantos patenterade grödor ska hungern utrotas och miljön räddas. Men kan man lita på ett företag som har skapat några av historiens giftigaste produkter som PCB och Agent Orange? Som konsekvent undanhållit fakta, vilselett allmänheten och tystat kritiker? Monsantos mörka historia fläckar bilden av ett företag som i tysthet håller på att ta patent på en stor del av jordens grödor. Journalisten Marie-Monigue Robin öppnar dörren till Monsantos växande värld.

Man blir både ledsen och arg. Hur kan Monsanto klara sig undan allt ansvar. Under många år sprider de dioxin och påstår att detta är ofarligt och inte cancerframkallande. De lyckas smutskasta alla forskare som säger emot. Till slut avslöjas det att Monsanto förfalskat massor med rapporter. I dag vet alla att dioxin är livsfarligt.

gmo-frittTrots dessa tidigare historier så får de ändå hög trovärdighet i att deras nya GMO-grödor är ofarliga. De lyckas smutskasta alla forskare som inte håller med Monsanto.

Detta är dock inte det värsta. Det kan ju vara så att GMO-grödorna är ofarliga. Det värsta är att de bedriver en affärsverksamhet som tar död på bönder och på ekologiskt jordbruk. De köper upp så många utsädesleverantörer de kan så snart finns det väl bara ett, Monsanto. Det gynnar e jordbruk där man blir tvungen att köpa gödsel och bekämpningsmedel från just Monsanto. Det sprutas mängder med roundup.

I programmet visas massor på exempel både när det gäller bomullsodlingar och majsodlingar.

I Mexico där det inte är tillåtet att odla GMO-majs är ändå den mexicanska majsen påverkad av GMO-majs. Den vanliga majsen i Mexico kan odlas utan bekämpningsmedel men det kan inte Monsantos.

Programmet visade så många exempel på hemskheter att jag nästan började funderade på att bli terrorist, trots att jag inte tror på våld.
Hur ska man annars kunna stoppa detta?

Massor med forskare visar att Monsanto har fel, trots detta fortsätter det hela.

Det är som vanligt PENGAR som styr och avgör det hela.

Jag själv har sedan länge undvikit GMO-produkter. Detta är vad alla kan göra om man bara vill men då måste man välja bort vissa produkter.
De mesta GMO-grödorna används som till djurfoder så om man ska äta kött så är det nog bara ekologiskt nötkött från frigående nötdjur som är möjligt.
Säkrast är som vanligt att skippa kött.

PS
Eftersom det är FRA är i full gång med avlyssning måste jag kanske lägga till följande:
FRA, ni kan vara lugna jag tänker inte bli terrorist.
DS

Vill du titta på filmen (engelsk version), klicka här!

Träffar: 10