Inlägg den 20 januari 2011

tor
20
jan
2011
torsdag, 20 januari, 2011 | Skriven av:

Ny Teknik skriver “Branden släcks av krockkudde av filt”

En ny svensk brandfilt löser ut som en krockkudde och släcker snabbt bränder på spisen. Innovationen startade som ett examensarbete för Ikea.

Bränder på spisen är en av de vanligaste orsakerna till eldsvådor i bostäder. Varje dag anmäls mellan tre och fyra spisbränder till räddningstjänster i Sverige. Cirka sex personer om året dör på grund av bränder som startat på spisen.

Det borde kunna gå att minska antalet bränder som startar på spisen med en automatisk brandfilt. Det ser ut att fungera väldigt bra. Kostnaden på 2000 kr är rimlig men går säkert att pressa ner. Detta kan vara en myclet lönsam investering …

tor
20
jan
2011
torsdag, 20 januari, 2011 | Skriven av:

Igår var det en pressträff där Assitej, presenterade sitt program för Scenkonstfestivalen för barn och unga 2011. Jag var inbjuden i egenskap av ordförande i Region Skånes Kulturnämnd. Dessutom var Köpenhamns kulturborgaråd och Malmös kulturnämndsordförande inbjudna. Alla “tre” bidrar ekonomiskt och praktiskt för att arrangemanget ska kunna genomföras. Festivalen äger rum i Malmö och Köpenhamn och har temat “building bridges – crossing borders”.

En scenkonstfestival för barn och unga är en definitivt en viktig pusselbit i Region Skånes kulturpussel. festivalen äger rum mellan den 20-29 maj och erbjuder 27 internationella föreställningar från alla världens hörn och 20 svensk/danska. Dessutom genomförs workshops och seminarier, open-space sessioner, Playwright´Slam …

Denna scenkonstfestival är kanske den största i världen som gjorts i alla fall som är riktad till barn och unga. Det är ett väldigt ambitiöst program som vara i 10 dagar.

De övergripande visionerna för ASSITEJ 2011-festivalen är:
• Världsomspännande – med representation från alla delar av världen 


• Angelägenhet – eftertanke och ifrågasättande av den nuvarande situationen av scenkonst för ung publik i världen över idag.
• Mångfald – en hyllning till mångfalden och jämlikheten i olika kulturer.
• Kvalitet – framträdanden av högsta kvalitet 


“Morgondagens klassiker måste skrivas idag”


Urvalsfokus

• Originalverk från detta millennium (skrivet eller utgett 2000-2011)

• Mångfald i åldersgrupper 

• Mångfald i genrer 

• Geografisk mångfald 

• Konstnärlig kvalitet

Det är extra spännande att det är ett projekt mellan Malmö och Köpenhamn på lika villkor. Det här är en möjlighet för Skåningar, och inte bara för de som bor i Malmö och Köpenhamn, att ta del av spännande, innovativa, tänkvärda föreställningar. Förhoppningsvis hänger skolorna på och ger eleverna möjlighet att ta del av kulturupplevelser som sällan skådas.

Assitej Scenkonstfestival för barn och unga och världskongress kommer att ha stor betydelse för scenkonstbranschen i Sverige. Det är av stor vikt att utbyta erfarenheter, upplevelser och kunskap med kolleger från andra delar av världen. Denna typ av mötesplatser skapar nätverk som främjar inspiration och utveckling och ökar möjligheterna för de svenska scenkonstorganisationerna att turnera globalt.

Assitejs föreställningar!
Assitejs seminarier och workshops!