fredag 8 januari 2010 | Skriven av:

SvD skriver : Vattenfall medger planeringsmiss

Missbedömningar av kärnkraftsindustrin har bidragit till det pressade energiläget och de höga elpriserna, anser Strålsäkerhetsmyndigheten. Två reaktorer står stilla sedan i våras och Vattenfall medger att tidsplaner för upprustningar varit för optimistiska.

Svenska Kraftnäts farhågor för ett ännu hårdare belastat elnät på fredagen besannades inte, även om situationen fortfarande är ganska ansträngd.

– Elförbrukningen har i dag varit lägre än våra prognoser så det ser inte ut att vara några problem för effektsituationen i landet, säger Malin Werner, informationschef på Svenska Kraftnät.

Elproduktionen går för nu för högtryck i den stränga kylan, kraftreserven på drygt 1 100 megawatts eleffekt är inkopplad och på måndag drar Vattenfall i gång oljekondenskraftverket i Stenungsund på 240 megawatt.

Men eftersom två kärnkraftsreaktorer, Ringhals 1 och 2, står stilla sedan i våras för mycket omfattande moderniseringar och säkerhetsinvesteringar produceras bara runt 65—70 procent kärnkraftsel. Ringhals 2 beräknas återstarta den 1 februari, medan driftstarten av Ringhals 1 ännu är oklar.

Vattenfallägda Ringhals medger nu att bolaget varit alltför optimistiskt i sina tidsplaner.

Ja inte så mycket annorlunda än nu eftersom den inte bidrar så värst mycket till elproduktionen, nu, när vi behöver den som bäst. Detta är inte första gången som kärnkraften inte producerar när kung Bore slår till och vi får kalla vintrar. Samma situation har det varit tidigare att det varit ombyggnad eller reparation av kärnkraftsverken.

I detta sammanhang visar Vattenfall ännu en gång att de inte är så professionell eller var det överraskande att det blev vinter i år igen?

Det är bara att konstatera att vill ha ett mindre sårbart samhälle sett till energianvändning så är inte kärnkraften lösningen. Bättre att spara, spara, och spara och satsa på förnyelsebar energi.

Träffar: 12

Kategori: energi, väder
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>