tisdag 7 oktober 2008 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : “Hemtjänsten ska köra vinddrivna elbilar”

“I november levereras de första elbilarna till hemtjänsten i Borgholm och Mörbylånga kommuner. Elbilar laddade med vindkraft är för Kalmarregionen ett viktigt sätt att minska koldioxidutsläppen – för hemtjänsten innebär det också en ekonomisk besparing.

Hemtjänstpersonalen i kör i snitt 4750 mil per bil och år, vilket ger en drivmedelskostnad för vindkraftsel på cirka 10 000 kronor. Tillkommer 2500 kronor för leasing av batteriet. Jämfört med en bensinbil ger det en årlig drivmedelsbesparing per bil på 32 500 kronor (räknat på förbrukningen 0,7 liter milen och ett bensinpris på 13 kronor).

Samtidigt sparas mer än 5,7 ton koldioxid per bil om man räknar med nollutsläpp från vindel.

Räckvidden på 17 mil är tillräcklig och några laddställen behöver inte byggas eftersom hemtjänsten redan använder motorvärmare. Leverans av 100 procent vindel ordnas av kommunerna själva genom avtal med lokala elbolag som också har egna vindkraftverk.”

Nu är det ju inte bilarna direkt drivna av vinden men indirekt. Intresssant!

Bilen kommer från Norge. Detta borde någon av våra tidigare svenska biltillverkare ha satsat på.

Kanske kan det bli något även för Lund och Skåne.

Träffar: 10

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>