måndag 9 november 2009 | Skriven av:

Ny Teknik skriver “Reaktorerna står stilla – nu höjs elpriset”

Bara hälften av landets tio reaktorer är igång och kärnenergiproduktionen är cirka hälften av vad den maximalt skulle kunna vara. Resultatet blir högre elpris

Enligt planerna skulle tre av de avstängda reaktorerna – O1, O3 och F3 – ha statas under vecka 43, alltså för två veckor sedan. Men ingen av dem kom igång.

Så var det dags igen. Hälften av kärnreaktorerna står stilla.
Är det inte dags att tänka om och lämna denna gamla “teknik” och satsa på framtidens “energikällor”?
Trots att man nu har hållit på i många år så är det fortfarande många problem som dyker upp.

Problemen med sprickor i styrstavarna har inte kunnat lösas helt, men O3:an kommer ändå att få köras efter en försenad start.

Det är inte bara små problem som upptäcks. Trots att man upptäckt sprickor i styrstavar så får man köra igång ändå.

Enligt Strålskyddsmyndigheten har Ringhalsverkets ledningsrutiner skötts slarvigt och blivit ålagda att skärpa sig.
Exempelvis har R1:an körts på lösa boliner förra året, vilket gör att reaktorn måste genomgå ett omfattande arbete med att höja säkerheten innan den kan återstartas över huvud taget. Och R2:an står stilla på grund av att sommarens revisionsarbete inte hunnit verifieras och dokumenteras. Återstarten planeras till i början av nästa år.
Alla tre reaktorerna i Forsmark står under särskild tillsyn av Strålskyddsmyndigheten sedan brister i säkerhetskulturen upptäckts vid verket.

Detta är verkligen allvarligt. När ska man ta itu med detta problem på allvar?

Elpriserna höjs
Som en följd av osäkerheten kring kärnkraften ökar nu elpriserna inför vintern, säger Telge Energi i en ny elmarknadsprognos.
Vattenmagasinen har tömts mer än vanligt, dels på grund av brist på kärnkraftsel men också på grund av den kalla och torra hösten.

Att energipriset stiger gör att vi gör får fokus på att spara energi men att priset går upp och ner gynnar inte långsiktiga åtgärder. Det gör bara att de som har en svag ekonomi får det ännu värre.
Som sagt är det inte dags att satsa i ny teknik för att slippa kärnkraftsberoendet?
Det finns ju alternativ som bara behöver få lite stöd att komma igång och sedan behöver vi “spara energi”. Fortfarande slösas det med energi. Det byggs alldeles för energikrävande bostäder.
Sedan kan vi ju tänka över vilken mat vi konsumerar. Mer vegetariskt minskar energikonsumtionen och minskar djurs lidande.

Träffar: 0

Kategori: ekonomi, energi
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
 1. Göran Benedicks skriver:

  Framtidens energikälla menar du då fusionskraft (vätekraft)? För några andra framtida energikällor har vi tekniker aldrig hört talas om. Vindkraft? Blåser väldigt mycket i februari när den behövs! Solceller? En del har inte förstått att vi befinner oss norr om 55 breddgraden medan glada tyskar ligger norr om den 46:e, vilket ger ett betydligt större ljusytbyte.

  Eller har du tänkt bygga ut de sista orörda älvarna! Försök vara lite mindre flummig tack!

 2. Yngve skriver:

  Jag skrev “energikällor” inom citat-tecken för att markera att det kanske inte var helt korrekt uttryckt. Det var slarvigt av mig.
  Vad jag menar är att satsa på teknikutveckling för att att kunna ta tillvara sol-, vind- och vågteknik men även teknikutveckling för att minska energibehovet.
  Jag tänkte inte på fusionsktraft.
  Även på våra breddgrader kan vi använd sol- och vindkraft. Vill man öka detta behövs det olika stödformer och att man kan sälja överskottsenergi från privata anläggningar.

Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>