Inlägg den 01 januari 2009

tor
1
jan
2009
torsdag, 01 januari, 2009 | Skriven av:

AB skriver : “Nyårsnatten blev mycket stökig på flera håll i landet.”

 • I Visby blev en 30-åring knivdödad av en främmande man.
 • En tolvårig pojke skadades av en nyårsraket i Gråska i Hallstavik när familjen fyrade av en så kallad raketkista i trädgården.
  – Den sista raketen i kistan gick av någon anledning åt fel håll och träffade pojken i ögat.
 • Evakuerade vid brand. En person fördes till sjukhus i ambulans efter en lägenhetsbrand på Karl XII:s Gatan i Ystad. Minst sex personer och en hund evakuerades från grannlägenheterna.
 • I Göteborg fördes en man till sjukhus efter en brand i en etagelägenhet på sjätte våningen i en fastighet på Drottninggatan. Branden bekämpades av styrkor från tre brandstationer och kunde begränsas till lägenheten.
 • Slarv med smällare. I Skåne har ett 30-tal bränder rapporterats. Bland annat blev en skolsal utbränd vid Holmaskolan i Malmö.
 • – I övrigt rör det sig om bilbränder och bränder i containrar och soprum. Vi vet ännu inte om de antänts av raketer eller om det rör sig om allmän skadegörelse, säger Sofie Österheim, informatör vid Skånepolisen.
 • Polisen har också fått in klagomål på att folk har handskats vårdslöst med raketer och smällare. – Vi har fått mängder med klagomål.
 • SDS skriver : “Året inlett med mord och raketskador”

 • Ett knivmord, flera skadade av nyårsraketer, misshandel, bränder och lägenhetsbråk. Det blev facit av nattens nyårsfirande i landet.
 • SkD skriver ; “Hektisk natt för polisen”

 • Som väntat har nyårsnatten inneburit mycket arbete för polis och räddningstjänst runt om i hela Skåne.
 • Det handlar om flera fall av misshandel, skadegörelse, mindre bräder och fylleri.
 • Det har varit flera containerbränder, bland annat på Sofielundsgatan i Malmö, på Hamngatan i Ystad och i Kattesund i Lund. Strax efter klockan 22 började två bilar som stod uppställda på stationen i Burlöv att brinna. 23.45 kom det in ett larm om en brand på en balkong på Kronetorpsgatan i Malmö.
 • 23.34 fick en kvinna föras till sjukhus sedan hon blivit påkörd av en bil på Ryavägen i Helsingborg.
 • I samband med raketskjutningar inträffade också en rad mindre olyckor kring tolvslaget. En raket hamnade inne i en lägenhet på Vattugatan i Hässleholm, det samma hände i en lägenhet på Trangränden i Vellinge. Även Helsingborg drabbades av brand i en lägenhet i hörnet Västra Fridhemsgatan och Tryckerigatan, liksom Kristianstad där en brand på en balkong inträffade i Härlöv
 • Åtta minuter efter midnatt träffades en flicka av en raket i Bromölla. Hon fördes till sjukhus men ska enligt tidiga uppgifter ha klarat sig utan allvarliga skador.
 • DN skriver : “12-årig pojke fick raket i ansiktet”

 • En ung pojke träffades rakt i ögat av en raket på nyårsnatten. Han fördes till sjukhus med ambulanshelikopter. I övriga delar av landet har flera fyrverkerirelaterade olyckor inträffat, men få allvarliga.
 • Strax efter tolvslaget larmades räddningstjänsten i Karlshamn. En man hade firat in det nya året på Stortorget när han fick en raket i nacken. Han fördes till sjukhus med brännskador.
 • I Bromölla träffades en tonårsflicka av en raket och fick föras till sjukhus för kontroll, men hennes skador är enligt polisen inte allvarliga.
 • En gammal skolbyggnad brandhärjades under natten på Frösön utanför Östersund. Eldsvådan blev våldsam och totalförstörde den gamla skolan.
  -Vi tror att den kan vara anlagd, eller förvärrats av någon. Den också ha orsakats av fyrverkeripjäser.
 • En mängd balkongbränder har rapporterats runt om i landet och polisen har fått in mängder av klagomål på att folk har handskats vårdslöst med raketer och smällare.
 • I Skåne har ett 30-tal bränder rapporterats. Bland annat blev en skolsal utbränd vid Holmaskolan i Malmö.
 • En person fördes till sjukhus i ambulans efter en lägenhetsbrand på Karl XII-gatan i Ystad. Minst sex personer och en hund evakuerades från grannlägenheterna.
 • Detta är vad några tidningar rapporterat om nyårsfirandet. Det är samma gamla historier. Lär vi oss aldrig?

  Det är trist när det blir så här. Ett firande som ska vara glädjefull blir för en del en katastrof. Ibland på grund av eget agerande men ibland även på andras agerande. Det känns bara så onödigt.

  En bättre reglering av fyrverkerihantering är ett måste. Tydligare regler och vilka konsekvenser det blir om man inte följer reglerna. Tydligare nationella regler med uppföljning på det lokala planet.

  Sedan är det, den där alkoholen. Hade vi minskat konsumtionen hade fler kunnat njuta av nyårsafton och nyårsdagen. Det är lättare sagt än gjort när tillgången och acceptansen för drickandet har ökat. Sedan är det förstås alla andra droger …

  Kanske behövs det lite nyårslöften kring detta. Det är en hel del som borde tänka över sitt liv.

   Blir vi så lyckliga av att använda droger?
   Hur kul är det att inte komma ihåg vad man gjorde kvällen innan?
   hade vi så kul?
   Är det verkligen oss själva vi är när vi använder droger?
   Kan man ha kul utan droger?

  Träffar: 0

  tor
  1
  jan
  2009
  torsdag, 01 januari, 2009 | Skriven av:

  Trots att det blev sent vaknade jag tidigt. Har nu haft något influensaaktigt sedan julen. Är lite snuvig, nyser, lite halsont och det värsta av allt huvudvärk. Jag brukar inte vara sjuk så det känns lite extra “jobbigt”, även om det inte är särskilt jobbigt. Jag kan inte ligga för länge för då får jag mer huvudvärk. Annars brukar det hjälpa att sova ut med en massa extra täcken. Det bästa är att sitta uppe, lite datorknappande är helt OK. Min sambo har också varit sjuk men med lite annan symptom. Vi vill gärna bli friska tills på lördag då vi ska på en “Hippie”-fest. En av våra vänner har sitt 50-års kalas med tema Hippie.

  Det är mysigt att sitta uppe så här efter allt skjutande med raketer och smällare. I år var det ganska så mycket men som tur var hände allt precis innan tolvslaget och en liten stund efter. Nu är det alldeles tyst.

  Så slutet på det gamla och början på det nya året blev inte vad jag tänkt. Det blev t.ex. ingen juljympa i EOS-hallen med Friskis & Svettis, på julaftons morgon. Det tar nog någon vecka innan jag tar mig till Friskishuset för ett pass. I mina nyårslöften ingår att jag ska träna minst 2 ggr i veckan i snitt. Givetvis gör jag undantag för om jag är sjuk. Då ska man inte träna intensivt, en promenad kan dock vara helt OK.

  Ska även minska mitt chokladätande. Tidigare har jag bestämt att jag bara ska köpa rättvisemärkt och ekologisk choklad och givetvis vegansk. Detta var effektivt för några år sedan eftersom man då inte kunde köpa denna typ av choklad på så många ställen. Nu är det annorlunda. Min Coop-nära som jag passerar varje gång jag går in till stan säljer flera sorter. Visst är det gott och inte så jätteonyttigt, minst 70% kakao men ändå. Några onödiga kalorier blir det ju ändå så det behövs lite minskning.

  Ska även försöka göra saker i mer god tid. Inte skjuta upp saker utan göra saker direkt. Det är lätt när man inte måste att vänta med vissa saker till man får kniven på strupen. Det blir en utmaning men det ska gå, det ska i alla fall bli bättre än nu.

  Träffar: 0

  Kategori: livsstil  | Skriv en kommentar