lördag 7 mars 2009 | Skriven av:

SDS skriver : “Alla stenkastare ska identifieras”

Polisen går nu igenom sina egna filmupptagningar från demonstrationen.

sds-stoppa-matchen-mars-2009Demonstranterna var färre än väntat – men mer våldsamma. Så summerar polisledningen lördagseftermiddagen i Malmö.
Arrangörerna hoppades på tiotusen deltagare, men cirka sextusen dök upp.

De svartklädda demonstranterna lyckades inte ta sig in i Baltiska hallen. Därmed var polisens insats lyckad, menar polisens kommenderingschef Håkan Jarborg Eriksson.

Demonstranterna, både de som använde våld och de som inte gjorde det, var färre än vad han väntat. Men de få som dök upp var desto mer våldsamma.

Det är trist när det används våld i demonstrationer. Det tar udden av sakfrågan, varför man protesterar. Demonstrationen skulle väl vara mot Israels våld i Gaza. Det löser knappast att utöva våld i Malmö för att lösa det problemet.

Det är som vanligt ett fåtal som ställer till det.

Några som Jarborg Eriksson tycker bättre om är de vakter som arrangörerna av demonstrationståget anlitat.

– De gjorde ett fantastiskt jobb och jag vill framföra ett mycket stort tack till dem. Först agerade vakterna på ett föredömligt sätt under själva demonstrationståget, och sedan gav man via megafoner ett väldigt tydligt budskap om att ingen skulle använda våld.

Det var bra att själva demonstrationen gick lugnare. Det behövs mycket påtryckningar, fredliga men bestämda, mot både Israel och Hamas. Israel borde leva upp till de sanktioner FN har utfärdat och lämna Västbanlen. Då blir det lättare att sätta press på Hamas.

Det måste till en tvåstats lösning så att folket i Israel och Palestina kan få den fred de säkert önskar.

Om det nu är så viktigt med idrott och att man inte ska blanda ihop idrott och politik så borde man väl se till att även det palestinska folket får en chans att utöva idrott i sitt eget land och tillsammans med andra länder.
Möjligheten för palestinier att utöva idrott försvåras eller omöjliggörs på flera sätt av den israeliska ockupationen. Ett av de främsta hindren är den inskränkta rörligheten för människor, som bland annat orsakas av de cirka 600 vägspärrar som finns runt om på Västbanken. Dessa skär av palestinska städer och byar från varandra och gör att människor inte kan mötas för att träna eller tävla. Likaså har muren som började byggas 2003 ytterligare försvårat för idrottare att förflytta sig och bland annat omöjliggjort ett fungerande ligaspel i fotboll, även om man gör sitt bästa för att hålla det igång. Isoleringen av Gaza och nekandet av utresetillstånd är andra hinder som är att betrakta som kollektiv bestraffning. Vidare har idrottsanläggningar under flera perioder använts som tillfälliga massarresteringslokaler eller demolerats genom bomber och bulldozers. Att vara ute och praktisera idrott är förenat med livsfara vare sig det handlar om lek eller professionell träning. Under vissa perioder har långa tider av utegångsförbud införts av israeliska armén i olika städer vilket också gjort all idrott omöjlig att praktisera.

Åtta personer är gripna i samband med lördagens demonstration. De är misstänkta för bland annat våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Sammanlagt omhändertogs cirka hundra personer. Under eftermiddagen bussade polisen 91 personer från Dalaplan och släppte av dem på olika platser i utkanten av Malmö.

Våld föder våld. Tittar man på bilderna som SDS har tagit så ser man ett antal mycket aggressiva ungdomar. Man undrar om de känner till vad det hela handlar om eller bara är på plats för att det händer saker?
Så vi har en hel del att göra här hemma också. Vi måste få dessa ungdomar tillbaka in i samhället. Gör vi inte det snart kommer vi att få ännu större problem.

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/yngve/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>