söndag 21 mars 2010 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : Kemisk cocktail kräver nya riskmodeller

Kemikalier Nyfödda bebisar hade i genomsnitt 200 artificiella kemikalier i sitt blod. Nu behövs riktlinjer för att hantera den så kallade cocktail-effekten, säger svenske forskaren Thomas Backhaus i en rapport publicerad av EU:s miljödirektorat.

Bebisarnas blod analyserades i en amerikansk studie från 2005 och ämnena som hittades i nyfödingarna var bland annat bekämpningsmedel, dioxiner, industrikemikalier och flamskyddsmedel.

När Sveriges lantbruksuniversitet analyserade vattnet i åar och vattendrag fann man 57 olika kemikalier.

Märkligt, att det i vårt moderna och upplysta samhälle, tillåts nya kemikalier. Man tillåter nya kemikalier utan att veta vilka konsekvenser de har för miljön. Det gäller även för en massa läkemedel.

Problemet är inte ett enstaka nytt ämna utan problemet är att det är många ämnen och att de inteagerar med varandra och miljön. År efter år kommer bevis på att något inte är bra.
Monsanto har under många år sagt att bekämpningsmedlet Round-up bryts ner snabbt och att det inte finns någon risk att det ska nå grundvattnet. Det finns många studier som visar round-up -rester i grundvattnet. Round-up är inte det enda probemet.

Ny forskning visar att det inte fungerar att studera hälso- och miljöeffekterna av varje kemikalie för sig. Orsaken är att kemikalierna samverkar i den så kallade ”cocktail” eller kemikalieblandning där de befinner sig. Effekterna av denna samverkan är till stor del okända, enligt ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.

Nu kommer en ny studie om cocktail-effekterna som har publicerats av EU:s miljödirektorat. Studien beställdes efter att EU:s miljöministrar uppmanat EU-kommissionen att stärka riskarbetet och förändra lagstiftningen kring kemikaliers kombinationseffekter.

Det är bra att det nu satsas resurser på denna problematik. Vad man dessutom borde göra är att stoppa nya ämnen och produkter om man inte vetenskapligt kan bevisa att de inte utgör en fara för vår miljö.
Det finns tillräckligt många ämnen redan så det behövs inga nya som vi inte vet konsekvenserna av.
Försiktighetsprincipen borde gälla, utan undantag!

Träffar: 8

Kategori: ekologi, miljö
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>