tisdag 15 september 2009 | Skriven av:

SvD skriver “Besparingar slår mot socialarbete”

De fackliga organisationerna i Stockholms stad protesterar mot besparingar inom socialtjänsten. I en skrivelse till ansvariga politiker markerar facken att det inte är eniga med arbetsgivaren, när det måste sparas.

När social- och arbetsmarknadsnämnden sammanträder på torsdag ligger förslag på besparingar på bland annat hemlösa, funktionshindrade och missbruksvård på bordet.

Förvaltningens prognoser pekar på 15,7 miljoner kronor i underskott i år, och åtstramningar för att komma tillrätta med hälften föreslås. Enheten för hemlösa, Maria ungdom, boendeenheten, Familjerådgivningen och enheten för ledsagarservice hör till dem som måste spara. Upphandling väntas spara pengar på Enheten för ledsagarservice som går med 2,5 miljoner kronor i underskott.

Synskadade Gunnel Skårstedt har hjälp av en ledsagare 20 timmar i månaden, när hon bland annat tar promenader och uträttar ärenden.

– Jag blir verkligen ledsen när jag hör det. Ledsagarservicen är ovärderlig för att jag inte ska bli instängd i min lägenhet. Jag förstår inte varför den skulle bli bättre om den blir privat, säger hon.

Från dag ett så har alliansens politik gynnat de som har det bra och som dessutom tjänar bra. Gång efter gång kommer det fram exempel som drabbar människor. Arbetslinjen gynnar de som har bra avlönade arbeten. Alla har dock inte arbeten och alla arbete är inte välavlönat.
Vad hjälper det nu att man betalar ut lite allmosor till kommuner och regioner när de redan tvingat skära ner välbehövlig verksamhet. Skattesänkningen som varit har gett de med högst inkomst mest pengar. Samtidigt har man höjt avgifter som drabbar de som tjänar minst mest.

Hemlöshet löser man inte bara med att bygga bostäder. Många hemlösa är hemlösa beroende på något som hänt dem i deras liv. Många gånger har det med missbruk att göra dock inte alltid.

Utanförskapet minskar väl knappast när man drar ner på ledsagarservice.
Det minskar väl inte heller att man minskar på resurserna till enheten för hemlösa.

Dags att byta ut alliansen på alla plan!

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
 1. Kurt Söderbrerg skriver:

  Att entreprenadutsätta ledsagarservice för att minska kostnaden kan endast betyda en sak. Antingen så minskas de timmar som utdelas till de som behöver ledsagning-eller så skall lönen för ledsagaren minska den är för närvarande 109 kr/timma och följer gällande kollektivavtal.
  Teknikenmed att “privatisera” kommunens verksamhet har ju visat sig ge oskäliga vinster till entreprenörerna. Samtidigt talat de borgeliga partierna i regeringen att ” vi” skall vara försiktig med skattebetalarnas pengar. Att jag skall med min kommunalskatt stödja stora vinster till entreprenörer är inte bara olustigt det är STÖLD. Dessutom den som behöver ledsagning får som regel max 20/mån oftas blir det färre timmar. Den som sitter i fängelse har laglig rätt till en timmas utevistelse per dag TÄNK HUR DET KAN VARA. Hästar får enligt djurskuyddslagen inte vara ensam,. Kasta ut borgarna ur stadshuset/Kurt

 2. Rolf Nilsson skriver:

  Det är så enkelt som politiker att lägga över ansvaret på den andra sidan av “alliansen”, men vad har den rödgröna sörjan gjort vid makten 25 av 35 år för att efterleva “allas rätt till bostad”? Så även om denna kritik är berättigad så finns ingen trovärdighet i den. Vad har den rödgröna sörjan gjort för att “allas rätt till bostad” efterlevs? Ni har ju varit vid makten 25 av 37 möjliga. För att visa vad jag menar med att detta är ett systemfel ingen på allvar vill ta tag i, skickar jag den senaste bostadsforskningen vi har i landet.

  Då det tycks vara flera olika definitioner på vad en hemlös är Drygt 400.000 unga i Sverige saknar en egen bostad. Bland dem är småbarnsföräldrarna en växande andel. Totalt saknar 46.000 unga föräldrar ett eget boende.
  Det är långt ifrån bara studenter och obundna ungdomar som flyttar runt i andra hand eller tvingas bo kvar hos föräldrarna.

  – Bilden som finns av den som hyr i andra hand stämmer inte längre. Det är allt fler med barn som tvingas att bo så här. Har du egen familj är det förstås inte så kul att bo med mamma och pappa, eller att ha en bostad med osäkra villkor, säger Sven Bergenstråhle, bostadsforskare på Hyresgästföreningen.

  Han står bakom den färska undersökning av ungas boende som visar att rekordmånga, minst 100.000, i åldrarna 20-27 år bor i andra hand. Ytterligare 308.000 saknar en egen bostad och till exempel bor hos föräldrar, släktingar, är inneboende, hyr studentrum eller delar bostad med kompisar. Med egen bostad menas att en person har förstahandskontrakt på en hyresrätt, eller äger sin bostad.

  I hela gruppen utan egen bostad har andelen unga föräldrar ökat från 7 procent 2003 till drygt 11 procent 2007. Det innebär att 46.000 unga med barn står utan egen bostad, enligt Hyresgästföreningens rapport.

  – Det är en anmärkningsvärd utveckling och ett allvarligt samhällsproblem. Åtta av tio unga vill ha en egen bostad, men allt färre lyckas få det. Det är brist på hyresrätter i storstäderna och många har inte råd att köpa ett eget boende, säger Sven Bergenstråhle.

  Trots att undersökningen visar att cirka 100.000 unga bor i andra hand, tror han att siffran egentligen är ännu högre.

  – Alla vågar inte svara, eftersom de kanske bor utan tillstånd. Dessutom är det många som inte går att få tag på på telefon, eftersom de saknar fast adress, säger Sven Bergenstråhle.

  Han vill inte spekulera i hur många fler unga föräldrar eller unga människor generellt som tvingas bo i andra eller kanske tredje hand.

  Rolf Nilsson
  Ordf. Föreningen Stockholms hemlösa

 3. Yngve skriver:

  Tack för dina synpunkter. Du vet säker mer om “hemlöshet” än vad jag kan.
  Men …

  Vad har den rödgröna sörjan gjort för att ”allas rätt till bostad” efterlevs? Ni har ju varit vid makten 25 av 37 möjliga. För att visa vad jag menar med att detta är ett systemfel ingen på allvar vill ta tag i, skickar jag den senaste bostadsforskningen vi har i landet.
  Det är inte riktigt sant. Det har varit s-regeringar som med stöd av (v) och några med även stöd från (mp). Men någon rödgrön regering har det inte varit.

  Hemlöshet är ju inte bara en fråga om bostad utan mångt och mycket hur samhället ser på oss individer och hur vi bemöts av samhället och dess värderingar.
  Jag vill hävda att miljöpartiet har värderingar där vi får vara de individer vi är och att vi har mer solidaritet med alla oavsett hur vi ser ut, varifrån vi kommer, hur lika eller olika vi är från normen.
  Det kan man se i frågor om t.ex. HBT.

  Jag vill även hävda att vi under lång tid drivit frågor om fler billiga bostäder, bostad först och sedan “avgiftning”, bättre stöd för utsatta grupper, en grundtrygghet för alla.

 4. Rolf Nilsson skriver:

  Om vi tillsammans ärligt kunde försöka se hur hjälpen för våra hemlösa ser ut som medmänniskor. Då menar jag utan tanke på mitt jobb eller hur en massa organisationer och myndigheter arbetar för sin egen överlevnads skull.
  Då skulle vi se att hemlösa människor med statliga, kommunala och privata medel får precis allting vi andra människor behöver ett tryggt hem för att sköta och klara av.
  Som hemlös får man nämligen tvättade kläder, mat, kaffe, bullar, läkarvård, tandläkare, fotvård, glasögon, psykiatriker, psykologer, terapeuter, sysselsättning och även mötesplatser avsedda för hemlösa. Detta för att nämna några saker som sanktioneras av våra politiker, tjänstemän och organisationer som prioriterar ”hjälpen” till hemlösa.

  Men varför måste människor vara och gå under begreppet hemlös för att få all denna hjälp?

  Skulle all denna svindyra välvilja vara ärlig i grunden, alltså den “vilja” att hjälpa hemlösa till ett värdigt liv från samhällets sida, då skulle det inte behöva finnas ca 19 000 hemlösa i vårt land.

  Det vill säga om all denna hjälp istället gavs i det trygga egna hemmet vi andra tar för givet.

Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>