fredag 30 april 2010 | Skriven av:

DN skriver : Historisk spurt krävs av alliansen

De rödgrönas ledning ökar med fem månader kvar till valet, enligt DN/Synovates aprilmätning. Det krävs en historisk valspurt av de borgerliga för att kunna vända opinionstrenden.

De partier som leder på våren brukar vinna valet på hösten. Och Socialdemokraternas Mona Sahlin kan glädja sig åt att gå i 1 majtågen med en ledning för hennes rödgröna allians med 8,1 procentenheter över de borgerliga. Så stort övertag har oppositionspartierna inte haft sedan januari 2009.

De rödgröna leder med 51,2–43,1 och skulle få egen majoritet om det vore val i dag. I marsmätningen var övertaget 4,6 procentenheter.

Miljöpartiet ökar och får 10.6 %, + 0.4 %-enheter. De flesta förändringar är små, alliansen backar totalt med 1.4 %-enheter och de rödgröna ökar med 2.1 %-enheter. (KD) kommer under 4 % och får 3.8 %, -0.8 %-enheter. (FP) får sin lägsta siffra på ett år med 5,9 procent. Centern får 4,6 procent, partiets lägsta sedan februari 2001.

Alliansen backar totalt samtidigt som (M) ökar med 1.3 %-enheter. Vilket innebär att (FP), (C) och (KD) minskar med 2.6 %-enheter.
LIte orättvist att små partierna får ta smällen.

Träffar: 2

Kategori: valet2010
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>