lördag 14 november 2009 | Skriven av:

Ny Teknik skriver “Ekonomin stoppar ny kärnkraft”

Det finns tre skäl för att inga nya kärnkraftverk kommer att byggas. Det skriver Citigroups analysavdelning som svar på brittiska regeringens planer på tio nya kärnkraftverk i England.

Kostnaderna för bygge och drift är alldeles för höga, och elpriset alldeles för lågt, för att planerna ska vara ekonomiskt realistiska. Ingen privat finansiär borde satsa på kärnkraft, vilket den brittiska regeringen vill, skriver finansanalytikerna i sin rapport.

Kärnkraften medför fem stora ekonomiska risker. Två av dem, kostnaderna för planering och avveckling, kan staten ta ansvar för. Myndigheterna kan jämna vägen för tillstånd och markköp, och kostnaderna för avveckling samt avfallshanteringen betalas med skatt på elproduktionen.

Det låter bra att även ekonomin talar emot utbyggnad av kärnkraft. Säkerhet, brytning av uran, sluförvaring av avfallet är tillräckliga skäl men kommer oftast i skymundan av de ekonomiska aspekterna. När nu ekonomin talar emot utbyggnad borde det vara spiken i kistan. Vilket är på tiden och vilket kan innebära att satsningar kan göras på moderna teknik och förnyelsebar energi.
Det finns modern teknik, sol-, vind-, havs och bioenergi. De behöver dock utvecklas och anpassas så att de kan användas i den dagliga verksamheten. Det är ett måste om det ska kunna få ner CO2-utsläppen.

Träffar: 12

Kategori: energi, klimat
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>