tisdag 17 mars 2009 | Skriven av:

thomas-nihlen-oval10000-tals äldre skadas och många dör av felaktig läkemedelsanvändning. Miljöpartiets riksdagsledamot i socialutskottet, Thomas Nihlén, kräver svar från socialminister Göran Hägglund om vad regeringen tänker göra med anledning av den senaste rapporten från Socialstyrelsen.

– Resultaten av Socialstyrelsens undersökning av felaktiga läkemedel till äldre är alarmerande. Det är en skandal att dessa allvarliga missförhållanden och brister förvärrats de senaste åren, säger Thomas Nihlén.

Det är 20 procent av alla äldre som söker sjukhusvård som gör det på grund av biverkningar av läkemedel

– Att våra äldre får fel läkemedel och onödiga läkemedel är ingenting annat än ett stor hot mot våra äldres liv och hälsa. Hittills har regeringen inte agerat utan stått helt handfallna inför det faktum att våra äldre inte erbjuds en säker läkemedelsbehandling, säger Thomas Nihlén.

maskros_25cm– Det behövs kraftfulla åtgärder i form av skärpt lagstiftning och att införa en Lex Gulli mot läkemedelsvanvård, säger Thomas Nihlén.

Idag lämnar Thomas Nihlén in en interpellation till riksdagen om behovet av Lex Gulli. Namnet Gulli kommer från Gulli Johansson, som förlorade många friska levnadsår på grund av att hon blev felmedicinerad.

Läs interpellationen!

Träffar: 6

Kategori: miljö
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>