Inlägg den 15 april 2010

tor
15
apr
2010
torsdag, 15 april, 2010 | Skriven av:

Hittills har alliansens politik med minskade skatter, mest för de som tjänar mest, inte ökat sysselsättningen. Man skyller allt på den internationella finanskriser vilket ju är enkelt att göra. Problemet är att krisenen inte bara har drabbat Sverige utan övriga världen och många andra länder har klarat sig betydligt bättre än Sverige. Sveriges regering har lyckats speciellt dåligt när det gäller ungdomsarbetslösheten.

Utanförskapet har ökat och fler står utanför trygghetssystemen.

Alliansens vårbudget ger inga nya lösningar sepciellt inte för att minska arbetslösheten. Det behövs investeringar för nya jobb, som gör Sverige starkare och mer hållbart. De stora sänkningarna av stödet till kommunerna 2011 kommer i stället att leda till nya nedskärningar i välfärden och höjda skatter, vilket kommer att förvärra problemen för kommuner och regioner.

Kommentarer om alliansens vårbudget:

Stefan Fölster, chefsekonom Svenskt Näringsliv: ”alliansregeringens ovilja att tänka om beror på att de inte velat se ungdomsarbetslösheten som ett problem. Sven Otto Littorin ansträngde sig länge för att bortförklara ungdomsarbetslösheten. Då kanske det inte blir så mycket utrymme för att pröva nya reformer”

Christin Johansson, ordförande Akademikerförbundet SSR: ”Vi saknar kraftfulla och samordnade insatser [mot ungdomsarbetslösheten]”

Robert Bergqvist, chefsekonom Skandinaviska Enskilda Banken: ”hade hoppats på mer arbetsmarknadspolitik. De verkar som om regeringen tror att arbetslösheten ska komma ner av sig själv när konjunkturen vänder, men det finns en risk att arbetslösheten biter sig fast på höga nivåer”

Träffar: 15