Inlägg den 13 juli 2008

sön
13
jul
2008
söndag, 13 juli, 2008 | Skriven av:

E24.se skriver : “Sämre tider kan sänka köpcentra”

“Det ser plötsligt dystert ut för detaljhandeln. Bedömare varnar för att en kommande lågkonjunktur hotar att bryta nacken på många av de köpcentra som haft sötebrödsdagar under de senaste årens konsumtionsboom.

Särskilt i Storstockholm har befolkningen handlat så det knakat under 2000-talet. Visst gav it-krisen en liten dipp, men det var ändå en relativt begränsad effekt på konsumtionen.

I takt med att det varit ytterst god jordmån för detaljhandeln har fastighetsägare förädlat och filat på sina befintliga köpcentra och gallerior. I styrelserummen har dessutom beslut fattats om att bygga nya.

” ja inte är det konstigt att det skulle gå sämre för handeln. Men det är ju inte all handel för shoppas görs det ju för fullt.
Det är givetvis tragiskt för de som satsat på en affär och att den inte bär sig. Dock finns det givetvis en gräns för hur många centra det kan finnas.
En annan trist sak med alla dessa centra är att mångfalden minskar. Det verkar bara bli kvar samma kedjor i alla centra.

“Charlotte Strömberg tror att särskilt de anläggningar som inte satsat på förändringar kan få det svårt.

–Kännetecknande för köpcentra är att konkurrensen aldrig står still. Pressen kommer därför att öka på de anläggningar som inte förmått uppdatera sig. Köpcentra är till mångt och mycket en upplevelseindustri. Upplever man inget nytt när man handlar hittar man något annat köpcentrum och provar det istället.”

Så shopping är mer än bara att köpa. Det verkar vara en livsstil för många. Dessutom har ägarna strategier för att det ska bli en livsstil.

Skönt att inte vara beroende av att handla. Härligt att det finns ekologiska mataffärer, som bara har ekologiska produkter. I Malmö finns “Morort och annat” och i Lund finns “Biogrönt”. Bra också att det finns second-hand affärer. Man får en massa tid över om man hoppar över lite shopping. Trist att Lunds centrum har utarmats på affärer. Dock finns det en del affärer kvar som har kunskap och serviceanda. De är lite dyrare men det är det värt.

Träffar: 7