tisdag 23 mars 2010 | Skriven av:

DN skriver : Slopad skatt ökar risk för giftig mat

Slopad skatt gör att staten tappar kontroll över det extremt giftiga ämnet kadmium, som når oss genom maten. Det oroar bedömare.
– Jag är rädd för att vi konsumenter kommer att utsättas för alltmer kadmium genom maten vi äter, säger agronomen Emelie Hansson.

Hon är bara en av en lång rad experter som har protesterat mot regeringens beslut att slopa skatten på kadmium från och med januari i år.

Kadmium är en tungmetall som når människor genom maten, exempelvis spannmål, grönsaker och rotfrukter.

Alliansen riskerar att det blir mer kadmium i våra livsmedel. Det är svårt att förstå logiken i detta. Den centerpartistiske jordbruksministern vill gynna jordbrukarna, dvs han vill gynna jordbrukets ekonomiska intressen. Detta medför att han sätter ekonomin före ekologin.

Nyligen skärpte det europeiska livsmedelsverket EFSA sina regler för rekommenderat veckointag av kadmium, och inom EU pågår en diskussion om att införa hårdare gemensamma regler.

Men i Sverige, som har naturligt kadmiumrika jordar, ser utvecklingen ut att gå i motsatt riktning.

– Nu är det fritt fram för lantbrukare att importera billigare gödsel med högre kadmiuminnehåll. Den lockelsen kan bli stor i en så ekonomiskt pressad bransch som denna, säger Emelie Hansson

År efter år har det visats att kadmium är farligt för både människan och miljön. EU lägger förslag för att minska kadmiumhalterna. I denna stund lägger alliansen ett förslag som i rakt motsatt riktning.
Varför?

Det är ju bra att statssekreteraren i alla fall inser att kadmium är farligt, men …

– Vi tittar däremot på andra möjligheter att styra användningen av kadmium. Regeringen har gett Kemikalieinspektionen i uppdrag att se över gränsvärdena för handelsgödsel. Vi är medvetna om att det är ett farligt ämne, säger han till DN.

Det är verkligen hög tid att byta regering. Tyvärr måste vi vänta ända tills den 19 september.
Men bättre sent än aldrig …

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>