torsdag 10 januari 2008 | Skriven av:

Svensk klimatpolitik ska agera föredöme för resten av världen medhjälp ambitiösa mål och en politik som lever upp till det som utlovats.

Det är lätt att prata om mål långt in i framtiden och risken finns att man lätt skjuter ansvaret framför sig till kommande generationer att ta hand om. Den svenska kärnkraftsavvecklingen är ett avskräckande exempel på vad som händer om politiken inte lever upp till målen.

Ett bra sätt att komma runt detta problem är att införa ett långsiktigt mål och ytterligare flera kontrollstationer på vägen dit. Ju tidigare vi minskar utsläppen, desto billigare blir notan för samhället. Samtidigt gör det att vi får ett försprång på den internationella marknaden för miljöteknik.

Miljöpartiets mål är ambitiöst och fullt möjligt att genomföra. Det går att nå långt med utveckling av ny teknik, effektivisering, långsiktighet, informationsspridning och genomtänkt samhällsplanering.


Miljöpartiet vill att:

– Det långsiktiga målet ska vara att till år 2050 ska klimatpåverkande utsläpp ha minskat med minst 85 procent.

– Till år 2020 ska utsläppen minska med 40 procent.

– Politiken både på internationell och nationell nivå ska ligga i enlighet med det som krävs för att medeltemperaturen på jorden inte ska öka med mer än två grader.

– Naturvårdsverket får i uppdrag att varje år rapportera hur väl politiken fungerar för varje sektor och som helhet, detta så att styrmedel kan justeras vid behov.

Läs hela förslaget som pdf-fil.

Kategori: energi, klimat, miljö, trafik
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>