måndag 18 februari 2008 | Skriven av:

Sitter och laddar för en ny vecka. Min sambo har gjort en drink. Givetvis utan alkohol. Drinken består av solrosfrön, krusbär från vår koloni, bananer, dadlar, apelsinjuice och vatten. Allt kört i en mixer.

Mycket gott och uppfriskande.
I dag blir det ekonomi- och verksamhetsuppföljning för Kultur- och fritidsnämnden. Ekonomin för nämnden och kommunen är inte den bästa och det väntar ytterligare besparingar för 2009. Dessutom håller Lund på att ansöka om att bli Kulturhuvudstad 2014. Än så länge finns inget konkret att ta ställning till vilket är ett stort problem. Ansökan skall vara inne 31 oktober 2008.
Göteborgs kommunstyrelse tog ett beslut att ansöka men tog inget klart beslut om hur mycket pengar som skulle användas till ansökan. Det fanns ett förslag på 53 miljoner som man tyckte var för mycket.
Ännu har regeringen inte sagt hur mycket staten kommer att bidra med. På ett sätt är det bra eftersom kommunerna måste visa vad de vill satsa och att de inte bara satsar för att få bidrag.
Men det blir ändå bidragsstyrd verksamhet vilket är sämre än behovsstyrd verksamhet.
Många blir så glada när det delas ut t.ex. EU-bidrag. Men är det egentligen ett bidrag?
Sverige betalar mer i avgifter än vad som kommer tillbaka i form av bidrag. Man tar pengar till från en lägre nivå upp till en högre som sedan beslutar om utbetalning av bidrag.
Dessutom kostar det att göra en ansökan. Det är mycket papper som ingår i ansökningshandlingarna. Denna kostnad talar man väldigt lite om.

Det är lite samma sak här. Lund och andra sökanden lägger pengar på att göra en ansökan. Lund har avsatt över 30 miljoner och allt detta kommer inte tillbaka i form av kultur. En stor del av detta är administration för att göra ansökan och för att lobba så att Lund ska bli en av Sveriges två kommuner. Sedan blir det säkert mer pengar som skall satsas för att bli den utvalda och då kan det bli betydligt större summor.

Kultur är viktigt men får vi mest för pengarna och den kultur vi vill ha genom att bli Kulturhuvudstad 2014?
Miljöpartiet i Lund är tveksamma men jobbar konstruktivt på att det ska bli ett bra projekt om det nu blir av. Det fanns en stor majoritet när beslut togs om Lund skulle ansöka.

Sedan dess finns det inte så mycket konkret från de andra partierna som var positiva. Ingen har sagt något om hur mycket de vill satsa. Alla väntar passivt på ansökan.
Kategori: EU, kultur, livsstil
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>