söndag 21 mars 2010 | Skriven av:

GP skriver : Bönor och linser – smart mat

Aldrig har det väl varit så hett med bönor och linser! De innehåller mycket fibrer, mineraler och inte minst är de snälla mot vår miljö.

Bönor och linser är populärare än någonsin och det är inte konstigt för de är både nyttiga, supergoda och lite oupptäckta. Baljväxter är mycket rika på protein och innehåller även mycket kostfiber, järn, kalcium och B-vitaminer samtidigt som de innehåller lite fett och förhållandevis få kalorier. Det är extra bra mat för vegetarianer och veganer som behöver protein av bra kvalitet.

Trots att intresset för vegetarisk mat har ökat så har ändå köttkonsumtionen ökat. Det finns många anledningar varför man inte ska äta kött. Det viktigaste skälet är att köttproduktionen i det stora hela är oetisk. Djur behandlas illa som om de inte var en levande varelse med känslor och med en rätt att existera.
En annan anledning som lyfts fram mer och mer, dock inte i tillräcklig grad, är klimatet. Det går åt mycket mer resurser för att producera ett kg köttprotein än att producera ett 1 kg vegatabiliskt protein. Köttproduktionen ger också stora utsläpp av växthusgaser.

Man blir därför lite glad när man kan läsa att “Bönor och linser – smart mat”. Det är visserligen inget nytt men det behöver upprepas om och om igen.

Många gånger finns det en rädsla att pröva något nytt. Att inte äta så mycket kött är bra för djuren, för klimatet och den egna hälsan. Det finns många alternativ om man vill använda bönor och linser. Det är bara att pröva. Det är heller inte så krångligt. Att blötlägga bönor och linser dagen innan man ska ha dem är ju inga större problem. Skulle man glömma blötläggningen kan man ju koka dem ändå det blir baar lite längre koktid. Kompletterar man med en tryckkokare så minskar koktiden än mer.
Tryckkokare är inget farligt och inte krångligt att använda.

Så om du inte vill bli vegan så kan du väl minska din köttkonsumtion och köpa ekologiskt producerat kött.
Eller?

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/yngve/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>