söndag 22 januari 2012 | Skriven av:

DN skriver “För mycket kött bakom många fall av cancer”

Människor äter alltmer kött. Samtidigt hopar sig bevisen för att kött och charkuteriprodukter orsakar cancer och andra sjukdomar.

Enligt den senaste statistiken äter en genomsnittlig svensk ungefär 85 kilo kött om året – eller 1,6 kilo i veckan. För sextio år sedan åt vi mindre än ett kilo i veckan.

Det finns många anledningar varför det är lämpligt att äta mindre kött. För min del är det de etiska aspekterna som är viktigast men det finns även hälsoskäl.

Det kommer fram fler och fler studier som visar på starka samband mellan cancer och konsumtion av kött och charkuteriprodukter. Även om det blir fler vegetarianer så ökar köttkonsumtionen.

Ökningen beror framför allt på att människor i många länder har fått det bättre ställt. Dessutom har köttet blivit billigare eftersom djurproduktionen har blivit mer industrialiserad. Fler kan kosta på sig att äta kött. Ofta och mycket.

Trist att ökat välstånd kommer till stånd på djurens bekostnad.

Det är dessutom skillnad på kött och kött. Det mest skadliga är charkprodukter och sedan rött kött.

Säkrast är att skippa köttet vilket ger djuren ett bättre liv och mindre klimatbelastning …

Träffar: 14

Kategori: etik, hälsa, klimat
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
  1. Bo Grahn skriver:

    Du är ju vegan.
    Jag har träffat veganfamiljer i Dalarna
    där barnen var så smala att det var
    helt hemskt.
    Frågan var om de skulle tvångsomhändertas.
    Sjuka av kött kan kanske några bli.
    Sjuka av vegankost säkert också.

  2. Bo Grahn skriver:

    Jag bryr mig i första hand om människor.

    De familjer jag träffat är vegan-proffs.
    Inget annat.

Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>