Inlägg den 04 april 2010

sön
4
apr
2010
söndag, 04 april, 2010 | Skriven av:

SIFO:s mars mätning av partiledarnas förtroende visar att förtroendet minskar för våra partiledare. Om detta gäller miljöpartiet också är svårt att veta eftersom Maria och Peter i denna mätningen särredovisas.
Glädjande är att att Maria leder Kvinnoligan med 5 %-enheter för Reinfeldt och ligger sist i Bottenligan även där under Reinfeldt. Marias siffra är 14 %, “Andel av väljarna som inte har något förtroende alls för partiledaren”, Reinfeldts siffta är 16 %. Ohly leder som vanligt bottenligan med 31 %.

Frågan är om man kan dra några slutsatser inför valet den 19 septmeberm av en sådan här undersökning?
Ett parti är ju mer än en partiledare. Att en statsminister har högre förtroendesiffror är inte märkligt. Oftast för at inte säga alltid har partiledaren valt ut sin regering och tagit hand om strategiska poster. Partiledaren syns mer och har för alltid talan när det “händer positiva saker”.

I det politiska läget just nu där det är två block så blir det svårt för småpartier. Väljarna må tycka om deras politik men det innebär ju inte att den politiken blir genomförd och därmed så minska förtroendet för partiledaren. Partiledaren är ju representanten gentemot väljarna.
Det är också svårt att bedöma hur miljöpartiets tvås språkrör påverkar siffrorna. Man kan ju knappast lägga ihop siffrorna.
Troligen är “miljöpartiets” siffror högre än Marias siffror eftersom det en del av Peters röster borde rimligen lagts på Maria om Peter inte hade varit med som alternativ.

Sedan kan man diskutera vad man menar “med förtroende”?
Är det om personen är ärlig?
Är det att personen kan genomdriva sin politik?
Är det för att personen uttrycker sig på ett bra sätt?

Det är som med de flesta undersökningar de känns bar om siffrorna går en egen väg annars så är det ju resultatet på valdagen som gäller!

Träffar: 1

Kategori: valet2010  | Skriv en kommentar