Inlägg under kategori » koloni «

lör
18
jun
2022
lördag, 18 juni, 2022 | Skriven av:

Här händer inte mycket men ibland blir det en uppdatering eller två …
Warning: Undefined variable $instagram_basic_output in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/yngve/wp-content/plugins/feed-them-social/includes/feed-them-functions.php on line 4043

1 år sedan
2 år sedan
2 år sedan
2 år sedan
2 år sedan
2 år sedan

Kategori: koloni  | Comments off
tis
31
dec
2019
tisdag, 31 december, 2019 | Skriven av:
Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
tis
24
dec
2019
tisdag, 24 december, 2019 | Skriven av:
Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
mån
31
dec
2018
måndag, 31 december, 2018 | Skriven av:
Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
mån
31
dec
2018
måndag, 31 december, 2018 | Skriven av:

Djur är fantastiska. De ger så mycket kärlek och kräver egentligen bara lite mat och lite kel. En vårdag 2010 såg vi tre små ulltottar titta fram från vår veranda. Det var tre mycket olika kissar.

Mamman, Ella, fanns kvar, så de fick växa upp med sin mamma på vår koloni. I början fick de di från mamman. Sedan tröttnade hon och vi tog hand om matningen. De älskade sill och torsk vilket de av någon anledning inte gillar idag.

Matdags …
Mamma ELLA

Totalt var det tre kattungar.

Det var en hona, Sickan, en liten tuff hona som var den djärvaste av dem alla.

SICKAN

Sedan var det en bruntigrerad, Alex, han var den busigaste av dem alla.

ALEX

Sedan var det sist men inte minst, en grå skogkattliknande hane, Brummis, räddast av dem alla. Brummis blev snart ett naturligt namn eftersom han spann så högt att det blev till ett “BRUMMANDE”.

BRUMMIS

Åren gick och Brummis blev som Ferdinand, större och större. Han blev också den som blev tamare och tamare.

BRUMMIS och ALEX

De busade med varandra och men Brummis var absolut den snällaste. Han älskade att bli borstad och att bli kliad speciellt på magen och under hakan.

Brummis blev nästan nio år. På senaste tiden märkte vi att han blev lite smal. Märkligt eftersom han älskade mat. Det märktes inte så mycket på honom mer än att han var lite smalare och att han inte var lika alert. Han kom fortfarande och jamade för att få mat men han åt inte lika mycket varje gång. Han gillade fortfarande att bli borstad och kliad men inte lika länge som tidigare. Något stod inte rätt till.

Ingen av kissarna gillade att åka bil i bur. Vi hittade en veterinär som finns på gångavstånd från oss så vi gick dit med Brummis. Veterinären kunde tyvärr inte hjälpa oss så vi fick rådet att åka till en klinik som kunde röntga och ta blodprov. Så vi beställde tid hos Lunds Djursjukhus. Vi fick en tid nästa dag. På röntgen kunde man se att allt inte stod rätt till.

Kunde man operera? Eftersom det fanns ett blåsljud på hjärtat så gjorde man ett ultraljud på hjärtat. Det skulle gå att söva Brummis men det såg inte bra ut. Det kunde sluta illa trots operation. Vi ville ändå göra allt för att Brummis skulle bli bra. Nästa dag öppnade man Brummis och upptäckte en knytnävsstor cancersvulst och tre angripna leverlober. Så hur jobbigt det än var så lät vi Brummis somna in under narkosen. Svårt beslut men tyvärr det ända rätta.

Mycket mystiskt att det gick så fort. Det var mindre än en vecka från första veterinärbesöket tills att Brummis fick somna in. Kan cancer växa så snabbt? Under sommaren 2018 märkte vi inget. Brummis var som vanligt.

Brummis fick somna in den 18 december 2018. Snart 2 veckor efter detta så är varken jag, min sambo eller Brummis syskon helt “återställda”. Eftersom det gick så snabbt har det varit extra tufft. Alex är den som mest är påverkad av att Brummis inte längre finns hos oss fysiskt. Han brukade ligga tillsammans med Brummis i sängen och de brukade busa lite med varandra. Mest Alex men ibland så jagade Brummis Alex. Det uppstod aldrig blodvite och inga klor var ute.

Nu äter Alex och Sickan knappt någon blötmat utan mest torrfoder. Brummis älskade blötmat och då brukade de andra komma för att äta. Båda äter torrfoder och verkar helt OK ut.

Direkt efter att Brummis blev inlagd på djursjukhuset började Alex gå omkring och jama på natten. Precis som om han letade efter Brummis. Det har minskat lite men i natt var han uppe en stund och jamade.

Nu är det snart ett nytt år, 2019, men det känns tungt att fira nyår utan Brummis. Saknaden är stor men Brummis finns i våra hjärtan.

Vi har ju tur som har två kissar kvar och fina minnen av en jättegullig, snäll, mysig, pigg, välkomnande, mjuk, spinnande katt.

Brummis håller koll på kolonin
BRUMMIS på kolonin 2018
God Jul & Gott Nytt År!
Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
tis
18
dec
2018
tisdag, 18 december, 2018 | Skriven av:

Livet är inte alltid så glatt. Vår gulliga och jätte snälla Brummis har fått somna in efter nästan 9 år tillsammans med oss. Han finns inte fysiskt men han kommer alltid att finnas i våra hjärtan.



Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
sön
31
dec
2017
söndag, 31 december, 2017 | Skriven av:


Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
lör
23
dec
2017
lördag, 23 december, 2017 | Skriven av:

Nu är det bara 5 timmar tills det är JULAFTON. Julpyntet är uppe, kissarna myser så allt är klart för en lugn och fridfull jul. Tråkigt nog blir det ingen vit jul utan snarare en blöt och grå sådan. Detta kräver mer julmys så inget ont utan att det finns något gott.

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
mån
15
maj
2017
måndag, 15 maj, 2017 | Skriven av:

AP-fonderna investerar idag pensionsspararnas pengar i bolag vars affärsmodell innebär att temperaturökningen trycks över två grader. Istället för att investera i en klimatkatastrof borde AP-fonderna fånga möjligheten att genom fossilfria placeringar säkra avkastningen och samtidigt bidra till en bättre framtid.

Klimatförändringarna är vår tids ödesfråga. För att möta detta har miljömålsberedningen slagit fast att världen måste bli fossilfri mot mitten av seklet. Det kräver en snabb och omfattande tillbakagång och slutligen avveckling av de bolag vars affärsmodell är att utvinna kol, olja och gas.

Att i detta läge investera i fossilbolag är direkt oekonomiskt. Fossilbolagens aktievärden är baserade på förväntningar om att de ska kunna fortsätta utvinna sina fossila reserver till sista droppen. Men beräkningar visar att mer än åttio procent av dessa tillgångar måste stanna i marken om vi ska klara att hålla uppvärmningen under 2 grader. Detta har fått aktörer som Internationella energirådet att varna för att stora delar av fossilbolagens reserver kan bli värdelösa, om världens länder gör allvar av ambitionerna i Parisavtalet om att stoppa klimatförändringarna.

Investeringar i fossilbolag är alltså en affär där det bara går att förlora. Lyckas världen stoppa klimatförändringarna kommer fossilbolagen gå under och investeringarna gå om intet. Misslyckas politiken stoppa klimatförändringarna kanske de fossila investeringarna slår väl ut på kort sikt, men världen går under. Trots detta innehåller samtliga pensionsfonder fossilbolag i sina investeringar. Enligt en granskning av Världsnaturfonden 2015 ägde svenska pensionssparare fossila reserver för 36 miljarder kronor, som innehåller 588 miljoner ton koldioxid. Det är en klimatbomb som motsvarar mer än tio gånger Sveriges totala utsläpp.

Ingen tjänar på att svenska pensionssparare styrs mot smutsiga och riskfyllda fondplaceringar. Redan idag ser vi att extrema oväder blir allt vanligare, att värmerekord slås på löpande band och att torka och vattenbrist göder konflikter. Hemma i Sverige har vi bara den senaste månaden fått chocklarm om att vattenbrist väntar för stora delar av Sverige under sommaren. Dessa förändringar kommer eskalera i takt med att klimatet blir allt varmare. Istället för att driva på denna utveckling bör pensionspengarna investeras i den fossilfria framtid som svenska folket vill ha.

Många har gått före och visat att det är möjligt. Stockholm, Malmö och Uppsala är bara några av de kommuner som redan har valt att investera fossilfritt. Tillsammans med flera andra aktörer såsom Svenska Kyrkan, Region Östergötland, Chalmers, Stockholms Universitet med fler har de tillsammans flyttat över flera tiotals miljarder kronor till fossilfria placeringar. Detta skickar en tydlig signal: fossilfria investeringar är inte bara ekonomiskt försvarbart, utan en förutsättning för ansvarstagande.

Den fossildrivna ekonomin går mot sitt slut. Frågan är inte om, utan när. Sveriges partier är eniga om att klimatförändringarna ska stoppas innan 2 grader. Det finns ingen anledning till att investera i motsatsen.

Våra pensionspengar är pengar vi avsätter för att kunna leva goda liv i framtiden. Det borde vara en självklarhet att dessa bör investeras hållbart. Att välja bort fossila placeringar är en möjlighet att säkra svenska pensionssparare mot ekonomiska risker och samtidigt bidra till den globala klimatomställningen.

Yngve Petersson
Språkrör Gröna Seniorer

Tomas Hedlund
Språkrör Gröna Studenter

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
mån
17
apr
2017
måndag, 17 april, 2017 | Skriven av:

Maskrosor bekämpas på många sätta, dras upp med rötter, stampas på men den kommer igen. Asfalt och sten är inget hinder, bara en utmaning. Nu finns det många plantor med fint bladverk och snart blir det många fina gula solar som efter blomning är redo att sprida sina frön. Det är svårt att stoppa dem även om det kan se mörkt ut.
Framtiden behöver maskrosor …

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
tor
13
apr
2017
torsdag, 13 april, 2017 | Skriven av:

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
ons
12
apr
2017
onsdag, 12 april, 2017 | Skriven av:

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
ons
12
apr
2017
onsdag, 12 april, 2017 | Skriven av:

Våren har kommit till Skåne även om det just nu inte känns riktigt så. Det regnar och blåser och det är inte direkt varmt, men vår och sommar är på väg.
Vi hade tänkt att flytta till kolonin nu till påsk men vi väntar nog tills det blir lite varmare. Har precis varit och handlat frön som snart ska komma i jorden. Många frön finns det men tyvärr är det bra en liten del som är ekologiska. Får nog vänta med att sätta frö direkt i jorden så det lär bli att förgro i krukor som vi får ha på verandan.
Har vi tur så har SMHI felbedömt väderleksläget och att det blir strålande sol och värme hela påskhelgen. Om inte går livet vidare trots allt …

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
tis
4
apr
2017
tisdag, 04 april, 2017 | Skriven av:

Kulturnämndens budget utgör mindre än 0.9% av Region Skåne totala budget.
Kulturnämnden bidrog med ca 1.5% av Region Skåne positiva resultat.
Kultur Skåne, Kulturnämndens förvaltning, är liten men naggande god. Utan en bra dialog mellan politik och förvaltning blir arbetet svårt, trisst och väldigt jobbigt.

Tack till Kultur Skåne och alla de som jobbar med konst och kultur i Skåne.

Konst och kultur är viktigt. Konst och kulturen har möjlighet att beröra, väcka frågor och bredda perspektiv, vilket jag tror är av nödvändighet i denna tid vi just nu befinner oss i.

Skiljaktigheten kring kultur finns som oftast i regionfullmäktige när resurserna ska fördelas.
Efter beslut och att fördelningen är gjord så blir det annorlunda och arbetet i Kulturnämnden har genomförts i stort samförstånd möjligheten med ett undantag.

Kulturnämnden lägger stort fokus på att öka tillgängligheten till kultur

Region Skånes kulturpolitiska ansvar är att skapa kulturupplevelser av högkvalitet och att de ska vara tillgängliga för så många som möj­ligt i hela Skåne.

Inte minst då genom digitalisering. Tillgängligheten har ökat bl a som en följd av satsningar på digitalisering under flera år.
Digitalisering är ett viktigt verktyg som behöver utvecklas. Mycket är gjort men mer finns att göra.

Kulturnämnden gjorde det möjligt för Skånes Dansteater att göra en film av ”The feeling of going”, en dansföreställning som mottogs på ett succéartat sätt.
Arbetet fortsätter …

Under lång tid har vi satsat på kultur för unga, några exempel är
Scenkonstbiennalen Bibu för barn och unga
Bästa Bienalen – nu kansli i Ystad och verksamhet i hela Skåne
BUFF – filmfestival med Region Skånes kortfilmspris
Detta arbetet kommer att fortsätta.

Vi har genomfört tematiska möte för de skånska kommu­nerna kring integrationsfrågor.

Vi har även underlättat för nyanlända professio­nella kulturaktörers möte med kultur­arbetsmarknaden – för att ta till vara alla möjliga resurser oavsett varifrån man kommer.

Institutioner inom såväl kulturarvs­ som biblioteksområdet är engagerade i Länsstyrelsen Skånes projekt Välkom­men till Skåne som löper över tre år. Projektet ska stödja nyanländas etablering och delaktighet i samhället och bidra till ökad hälsa för de som fått uppehålls­ tillstånd.

Region Skåne fortsätter att vara en drivande utvecklingsaktör. Region Skåne är en katalysator som initierar samverkan inom Skånes 33 kommuner. Det gäller t ex inom KKN, bibliotek, kulturskolor etc etc

Genom Region Skånes ökade satsning under 2017 plus ett konsekvent arbete gentemot det nationella fick Region Skåne den största tilldelningen till samverkansmodellen av Sveriges regioner.

Vi tror även att vi måste tänka nytt, vi behöver vara mer kreativa, det gäller inte bara inom kulturområdet …

Vi ser över hur våra resurser fördelas, inom vilka kulturområden men även inom vilka geografiska områden. Detta för att kunna uppnå Region Skåne målsättningar.

Vi har skapat ett samverkansforum, Game City Sweden, vars syfte är att ta vara på och utveckla de faktorer som gör södra Sverige till ett starkt och spännande spelkluster.

Ökat samarbete med akademin
En ny akademisk uppdragsutbildning påbörjades tillsammans med Lunds universitet och Campus Helsingborg.

Tillsamman med RUN gjorde vi det möjligt att ett internationella idékonventet Creative Powers for Europe genomfördes i Skåne. Detta tillsammans med Sta­tens kulturråd och Tillväxtverket. Vilket är ett stort steg framåt där statens myndigheter samverkar.

En överenskommelse tecknades mellan Lunds universitet och Region Skåne, avseende hur folkbiblioteken arbetar med de prioriterade verksamhetsområ­dena i den regionala kulturplanen.

Två avtal avseende läsfrämjande verksamhet tecknades med Malmö högskola.

Region Skåne beviljade också medel till institutionen för servicemanagement och tjänstevetenskap vid Lunds univer­sitet för uppdragsforskningsprojektet Våra museer – strategisk kompetensför­sörjning och tjänsteutveckling för en kulturarvssektor i utveckling med samhället.

Under 2016 antogs en överenskommel­se mellan Region Skåne och folkbild­ningen i Skåne fram. Överenskommel­sen syftar till att synliggöra och stärka folkbildningens roll i det regionala ut­vecklingsarbetet. Detta är den första i Sverige.

Ar­betet med att stärka samverkan mellan kulturarv och folkbildning fortsatte och under våren genomfördes konferensen, Skånes moderna kulturarv, där genom­ förda projekt mellan parterna presenterades. Bl a beviljades Svalövs kommun bi­drag för att tillsammans med Fridhems folkhögskola genomföra ett konstnär­ligt integrationsprojekt, Sound of Svalöv.

Det behövs en Kraftsamling för fler jobb i Skåne

Kulturnämnden bidrar bl a genom att satsa på KKN, inte främst med resurser utan ett ihärdigt arbete att få Skånes 33 kommuner att inom näringsliv och kultur samverka och då med hjälp av Lunds Universitet som utbildare. Detta arbete har uppmärksammats i hela Sverige.

Region Skåne har ett mål “att Skåne ska vara Europas mest innovativa region 2020” och en vision “att Skåne ska ha en livskvalitet i världsklass”.

För att uppnå mål och vision samt använda sig av den potential Skåne har genom sitt geografiska läge behöver attraktionskraften öka, både för de som vill bosätta sig i Skåne men även för företag som vill etablera sig i Skåne.

Ska detta vara möjligt kan man inte utesluta KONST och KULTUR.

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
tis
21
feb
2017
tisdag, 21 februari, 2017 | Skriven av:

Frågan är om vintern är över, om man nu kan kalla det vinter det som varit. Helt klart går vi mot ljusare tider och det innebär att det börjar bli dags att planera för kolonisäsongen.

Det måste röjas, klippas, grävas, räfsas och så måste lite frö i jorden. Tittar i Runåbergs katalog. Många spännande växter men hur ska allt få plats och hur ska vi ha tid att sköta allt. Får nog minska beställningen något.

Oavsett hur det går så känns det bra att ha jordkontakt. Bra för såväl det fysiska som det psykiska.

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
sön
18
dec
2016
söndag, 18 december, 2016 | Skriven av:

Ännu ett år är på väg att ta slut. Nu återstår två veckors hårt slit, men roligt, i butiken, Tant Gurka. Förhoppningsvis kommer många att ha långsiktigthållbara helger framöver och då är ekologiska produkter en självklarhet.
Ekologiska produkter, många rättvisemärkta och många lokalproducerade kan inhandlas hos Tant Gurka.

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
tis
26
jan
2016
tisdag, 26 januari, 2016 | Skriven av:

Kismet

Kismet, den första socialroboten

I mars/april kommer det att släppas en social robot Jibo. Jibo är utvecklad av Cynthia Breazeal, en professor från MIT. Hon fick idén 1997 då NASA landade Sojourner på Mars. Den första s k sociala roboten kallades Kismet, hade mänskliga drag med två ögon, öron och en mun. Utformad för att inte bara likna en människa, men också för att använda mänskliga beteenden och sociala signaler för att interagera med människor. Till exempel är Kismet programmerad att rikta huvudet och de fyra kameror som bedrivs mot rörelse, färg, och i synnerhet, står inför.
Sådana åtgärder gör det möjligt för roboten att placera sina kameror optimalt så att de fortsätter att få information från omvärlden. Den förmedlar information som en mänsklig observatör och kan sedan reagera därefter. Detta skedde på slutet av 1990-talet.

Redan i december 2011 skrevs det om att Chalmers skulle testa en social robot på ett äldreboende.

Jibo

Jibo, en familjerobot

Nu kommer alltså Jibo, som inte liknar ett människoansikte och har bara ett öga. Jibo kan inte förflytta sig men kan röra sig genom att snurra och luta sig. Ögat kan blinka.
“Ju fler detaljer en robot har, ju mer målar men in den i ett hörn och begränsar hur folk kan interagera med den. Om den ser ut som en hund så kommer folk att förvänta sig att den uppför sig som en hund, säger Cynthia Breazeal.”

Principen är annars densamma och bygger på s k AI, artificiell intelligens. En social dator programmeras med självutvecklande matematiska modeller, så kallade evolutionära algoritmer, för att kunna utvecklas. Robotarna är uppkopplade via Wifi och kan hämta data och spara undan data som den lärt sig.

Med Jibo är det tänkt att ägaren ska kunna ladda hem nya funktioner i form av appar eller skills, precis som för en smart mobil. Men i stället för att alla ska titta på var sin skärm så ska Jibo fungera som en del av familjen. De sociala robotarna kan få oss att interagera tillsammans igen och vi kan dra nytta av tekniken utan att behöva släppa fokus på den mänskliga kontakten. Man kommer även att kunna lägga till egna skills.

Jibo är en familjerobot och kommer att kunna användas som underhållning, lekkamrat, barnpassare, läxhjälp, hålla kontakt med anhöriga som inte bor i samma stad, vara ett sällskap, hjälpa till med diverse olika saker som t ex ringa upp och beställa mat, läsa upp inkomna meddelanden osv.

I Japan används redan robotar i t ex omsorgen. Från rena sällskapsdamer till övervakning av äldre men även inom sjukvården, Robotar kan trycka, dra och skruva, påminna om att ta medicin och ge hjälp åt äldre i kök och badrum.

Man kan också tänka sig att roboten kan stimulera till att ändra sin livsstil genom att påminna om att träna, äta bättre mat mm. Att robotarna kommer är nog helt klart, frågan är när?

Potentialen är stor, bara vi inte glömmer bort att vi är människor och att vi behöver mänskliga kontakter.

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
tis
19
jan
2016
tisdag, 19 januari, 2016 | Skriven av:

Länk till videon där betänkandet överlämnas!

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
mån
25
feb
2013
måndag, 25 februari, 2013 | Skriven av:

gympapåseMiljöAktuellt skriver : “Stinkande gympapåse ledde till ekonomisk konflikt”

Man skulle kunna tro att det är den 1 april när man läser på MiljöAktuellts hemsida att det kostat 100 000 kr att avhjälpa ett problem som berodde på en kvarglömd gympapåse.

En kvarglömd inlåst påse med gympakläder i en skola i Halmstad kommun ledde till stora saneringskostnader på över 100 000 kronor. Hallandsposten berättar att den stinkande gympapåsen ledde till en mängd provtagningar, labbtester, inhyrda hantverkare och miljökonsulter för att identifiera och åtgärda stanken.

Nu har det dessutom uppstått en konflikt vem som ska betala fastighetskontoret eller barn. och ungdomsförvaltningen.

Är detta verkligen sant ???

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
sön
23
dec
2012
söndag, 23 december, 2012 | Skriven av:

Gron_kransPrecis när lugnet lagt sig och jag tänkte skriva ett blogg-inlägg så blev det förstås problem. Innan jag började skriva tänkte jag uppdatera själva bloggens byggstenar och helt plötsligt så blev det tvärstopp. En s.k. Widget, wp-cumulus, gjorde att bloggen tvärnitade och allt som kom på skärmen vara ett felmeddelande.

Efter lite trixande så lyckades jag ändra i filen som gjorde att bloggen hängde sig. När jag sedan kollade information om den s.k. Widget:en så hade man tillagt att man nu inte rekomenderade att använda den till den version av blogg jag använder.

Så slutet gott men där försvann lite tid men varje dag får vi 24 timmar att använda på bästa sätt. Så det är ju ingen panik …

Annars är allt under kontroll. Vi är redo för en grön jul även om jag hoppas att den blir lite vit. Lite snö till jul är aldrig fel. Speciellt inte om det blir ett snöfall med stora dalande snöflingor. Extra mysigt blir det att se kissarna sitta i fönstren och jaga snöflingor …

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar