torsdag 22 april 2010 | Skriven av:

Är på resa med Kommunförbundet Skåne och besöker motsvarigheten i Mecklenburg-Vorpommern. Vi bor i Stralsund som är en gammal trevlig stad och som har utnämnts till världsarv. Framtidsyrket här verkar vara allt som har med husbyggande att göra. Speciellt restaurering av hus. Vart man än går så är det något hus som renoveras och vart man än går finns det ett hus som behöver fixas till.

Det är en mångfald av färger och former på hus. Husen står väldigt tätt och det är inte alltid räta vinklar. Mycket charmigt.

Vi har haft ett långt möte med tyskarna och då diskuterade vi bl a energiförsörjning, breddbandsnät och e-domokrati. Här i Mecklenburg-Vorpommern har man kommit långt när det gäller förnyelsebar energi. Långt före övriga Tyskland. Allmänt verkar det som om Tyskaland ligger efter oss när det gäller bredband och e-demokrati.

Efter mötet gick vi en rundvanding med en tysk guide. Mycket intressant. Många spår finns från den s k svensktiden. Jag glömde kameran så det blev inga bilder.

På kvällen blev det besök på restaurang och det var ingen direkt vegetarisk sådan. Jag fick komponera ihop en måltid. Det enda som saknades var en proteinkälla. Övriga åt kött och fisk. Restaurangens specialitet var en stor järntallrik fylld ned kött av olika sort, potatis och faktiskt även grönsaker. De som tog denna åt inte upp allt.

Promenaden hem gick i de gamla gränderna och märkligt nog var det väldigt tyst och mörkt Inte mycket folkliv vid 22-tiden i en stad som ändå har nästan 60 000 invånare. Kändes lite märkligt. Det fanns barer och restauranger som var öppna men det saknades gäster.

Hittills har alltid gått bra trots språksvårigheterna. I morgon ska vi bl a besöka ett nytt marinmuseum som har 1 000 000 besökare varje år. De har ett antal akvarier och det är fiskar som lever i “kallt vatten” så det blir väl inga fiskar med många färger.

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>