måndag 14 december 2009 | Skriven av:

SvD skriver : Influensaexpert i vaccinallians

Finlands ledande svininfluensaexpert, som fungerat som rådgivare till landets regering, har ett förflutet som hög chef inom vaccinindustrin. Hans institut har också fått över 60 miljoner kronor av företaget GlaxoSmith Kline, som är en av de stora vaccintillverkarna.

Nya uppseendeväckande fakta kommer nu fram om de täta banden mellan ledande influensaexperter och den internationella vaccinindustrin. Den här gången är det den finske influensaspecialisten och WHO-rådgivaren Juhani Eskola som står i centrum.

Han är en mäktig man med en mängd viktiga positioner på detta område. Sedan 2005 är han vice generaldirektör i Finlands kombinerade Folkhälsoinstitut och Smittskyddsinstitut som kallas THL (National Institute for Health and Welfare). Detta institut har bland annat till uppgift att ge råd till Finlands regering i vaccineringsfrågor. Där spelar Juhani Eskola som framstående vaccinexpert och näst högste chef en avgörande roll.

2005 ledde han tillsammans med Finlands hälsominister Merja Saarinen arbetet med att ta fram en första plan för pandemibekämpning. Det startade under fågelinfluensalarmen och drog upp riktlinjerna bland annat för Finlands inköp av vaccin.

Under hela svininfluensatiden i år är det han som stått i spetsen för den finska regeringens insatser, inte minst de pågående massvaccineringarna. Han är den som uttalar sig i finska medier och ständigt uppmanar människor att vaccinera sig. Sedan i år sitter han också med som en av 15 medlemmar i Världshälsoorganisationen WHO:s speciella rådgivningskommitté för vaccineringar (Sage).

Samtidigt med dessa ansvarsfyllda myndighetsuppdrag har Juhani Eskola haft nära kontakter med vaccinindustrin. Mellan åren 2000 och 2004 var han hög chef inom världens största vaccinföretag som då hette Aventis Pasteur, numera Sanofi Pasteur.

2005 gick han direkt från detta toppjobb till att bli rådgivare åt finska hälsoministern och vice generaldirektör i Finlands nationella hälsoinstitut.

Det är inte konstigt att man blir lite betänksam om vad som styr om det blir pandemivarning och hur många som ska vaccinering?
Tyvärr saknas etik moral i många sammanhang. Pengar tar över allt mer. Även om pengarna inte påverkar är det inte så långsökt om man skulle tro det. Det är ju inga småsummor heller.
Ska man öka trovärdigheten måste det till total öppenhet. Alla ”kopplingar” och ekonomiska transaktioner måste redovisas innan beslut fattas.

Experter samarbetar med industrin
Rader med experter hjälper WHO att hantera hotet från svininfluensan. Men flera av rådgivarna har kopplingar till läkemedels industrin, visar SvD:s granskning. Kommittén som ger råd om själva pandemin är hemlig.
Vilka är medlemmarna i kommittén?
–Namnen på medlemmarna i kommittén är hemliga. Man vill inte att de ska kunna utsättas för påtryckningar utifrån. De är valda utifrån sina expertkunskaper om influensa, virusspridning och sjukdomskontroll, säger Hartl.

Kategori: ekonomi, etik, sjukvård
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>