fredag 4 december 2009 | Skriven av:

DN skriver : Bhopal ännu förgiftat av utsläppet

Hundratals människor som skadats av det svåra gasutsläppet i Bhopal för 25 år sedan samlades på torsdagen för protestera mot att de ännu inte fått någon hjälp.

Det var den 3 december 1984 som en fabrik för växtgifter i Bhopal i Indien genom en olycka släppte ut stora mängder giftig metylisocyanat i luften. Enligt Indian Council of Medical Research dog mellan 8.000 och 10.000 människor omedelbart medan ytterligare 25.000 avled senare till följd av utsläppet. Regeringsuppgifter som citeras av Aljazeera uppger att så många som 500.000 andades in den giftiga gasen.

Katastrofen betecknas om världens värsta industriolycka.

25 år efter det att tusentals människor dog av ett gasutsläpp från Union Carbides fabrik i Bhopal är grundvattnet i området fortfarande förgiftat och de drabbade har bara fått ut en bråkdel av den ersättning de lovades. Vid en demonstration på årsdagen krävde deltagarna att regeringen skulle sanera marken och vattnet i Bhopal och omrkingliggande samhällen.

I en stor artikel i The Times of India konstaterar tidningen att de drabbade hittills bara fått en femtedel av den kompensation som de utlovades i ett avtal mellan företaget och den indiska regeringen 1989. Avtalet stipulerade att Union Carbide skulle betala 470 miljoner dollar samtidigt som regeringen gick med på att släppa alla rättsliga åtgärder.

Det är en jätteskandal att ett stort företag som tjänar massor av pengar inte tar sitt ansvar. Det är helt klart att de är ansvariga. Trots detta och att de gått med på att betala enligt ett avtal så struntar de att betala.
Är det konstigt att det finns klyftor i världen mellan “fattiga och rika” länder?
Detta visar dessutom att konsekvenserna efter olyckan är betydligt större än vad Union Carbide tillstod när olyckan hände. Nu 25 år efter olyckan är grundvattnet fortfarande förgiftat. “Olyckan” orsakade direkt 10 000 människors död därefter ytterligare 25 000.

Det är otroligt att Union Carbide slapp undan så billigt när de skapat en sådan jättekatastrof. Vilken reaktion hade det varit om det hade varit 35 000 amerikaner eller svenskar som dött i en olycka. Då hade det varit enorma rubriker och diskussioner och krav på åtgärder.

Varför är det skillnad på människor och människor?

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>