torsdag 3 december 2009 | Skriven av:

Miljöpartiets riksdagsledamot Thomas Nihlén har varit med och skrivit en motion angående läkemedelsvanvård. Det finns ett stort problem speciellt när det gäller medicin till äldre. Det är viktigt både ur “patientens” hälsoperspektiv men även rent ekonomiskt.

Thoma NihlenI dag 3/12 under socialutskottets möte blev det klart. Regeringen kommer inte att utreda förutsättningarna för att införa en Lex Gulli mot felaktig läkemedelsanvändning. Veckan före jul röstar de fyra borgerliga partierna i riksdagen ned motionen från Miljöpartiet och stoppar därmed det välbehövliga lagförslaget för att undvika att fler Gulli Johansson drabbas av mot läkemedelsvanvård.

Frågan om felaktig läkemedelsanvändning har under de senaste åren uppmärksammats i dagspress, fackpress och tv vid ett stort antal tillfällen. Att detta är ett stort samhällsekonomiskt, medicinskt och folkhälsopolitiskt problem är de flesta överens om. Problemet är känt sedan många år tillbaka men det har inte skett några märkbara förbättringar trots att medvetenheten är relativt stor och ett antal åtgärder har satts in.

Felaktig läkemedelsanvändning kan innebära att en patient fått fel läkemedel, fel dosering, ett onödigt läkemedel och/eller bristfällig uppföljning av behandlingen. Detta kan leda till problem, allvarliga biverkningar, sjukdom och ibland även död för patienten. Vi vet i dagsläget inte hur många människor i Sverige som drabbas och vilka orsakerna är, och inte heller exakt hur stor den totala samhällskostnaden är.

Uppskattningar som finns talar dock för att kostnaderna för den felaktiga läkemedelsanvändningen ligger på 25-30 miljarder kronor och att det är hundratusentals patienter som drabbas av problem och sjuklighet och kanske tusentals som avlider av läkemedelsrelaterade orsaker.

Läs mer!

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>