lördag 17 oktober 2009 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver “Därför säljer gift mer än någonsin”

Under 2008 slog försäljningen av kemiska bekämpningsmedel alla tidigare rekort.

Naturskyddsföreningen rapporterar att Sverige 2008 slagit försäljningsrekord för kemiska bekämpningsmedel. Man anser att utvecklingen är på väg åt helt fel håll.
– Det är mycket oroande att utvecklingen går åt helt fel håll. Användningen har ökat bland annat som en följd av förändrat grödval där växtföljderna ur växtskyddssynpunkt blivit sämre. Även hälsoriskindex har ökat vilket sannolikt kan förklaras av ökad användning av svampmedel, främst för potatis, säger Naturskyddsföreningens jordbrukshandläggare Emelie Hansson.

Det är verkligen oroande att det används mer bekämpningsmedel i jordbruket. Extra oroande blir det när man läser om att alliansen vill ta bort den nuvarande skatten på handelsgödsel. Detta kommer i så fall innebära att stora problem för miljön eftersom det kommer att öka mängden handelsgödsel och därmed kommer läckage av näringsämnen till sjöar och vattendrag att öka.
Precis rakt emot vad som behöver hända.

Det som borde hända är att den ekologiska produktionen inom det svenska jordbruket borde ökas och att den europeiska jordbrukspolitiken behöver styras över mot ett mer ekologiskt och kretsloppsanpassat jordbruk.
För att understödja denna utveckling är det självklart att det ska vara självklart och enkelt att inhandla ekologiska produkter både offentligt och privat.
Det skulle också underlätta om momsen på ekologiska livsmedel minskades till 6 % som ett första steg för att sedan försvinna helt.

Det hållbart producerade skapar mervärden för samhället, såsom minskning av miljöbelastningen på vattendrag och mark. Detta ska bönderna belönas för. Det småskaliga odlandet har ofta ett mervärde på flera sätt, bland annat när det leder till en ökad förädlingsgrad, och därmed ökad lokal arbetsmarknad och lokal ekonomi.

GMO-grödorna har utvecklats av en handfull stora kemiföretag med Monsanto i spetsen. På nästan 90 procent av GMO-arealen i världen växer grödor med Monsanto-gener, de flesta med resistens mot Monsantos eget ogräsgift roundup. GMO-satsningen handlar inte bara om att sälja mer kemikalier, utan framför allt om att stärka kontrollen över teknikutvecklingen inom jordbruket och göra lantbrukarna beroende av industrins produkter.

Läs mer om Miljöpartiets jordbrukspolitik!

Kategori: ekologi, jordbruk, miljö
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>