torsdag 1 oktober 2009 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver “Gröna tak fångar CO2”

Takträdgårdar i storstäder var förr en form av yttersta lyx. Snart kan det kanske bli ett miljökrav.

Gröna tak håller på att bli ett sätt att göra en byggnad mera ekologisk. Och då handlar det inte om färgen på takteglet. Att täcka ett tak med vegetation, ja det pysslade man med redan på vikingatiden, men det verkar ha förlorat i popularitet framåt medeltiden och i den industrialiserade världen av år 1900 var det inte à la mode längre. Numera förekommer det bara på Skansen. Trodde man.

icf_green_roofAntalet tak täckta med vegetation i USA ökade med 30% mellan 2006 och 2007. Fördelarna med gröna tak är bland andra bättre hantering av regnvatten, insparad energi, minskat buller och luftföroreningar, förbättrad biologisk mångfald och till och med bättre ROI än vanliga tak. Men ett grönt tak kan göra annat också. Kostnaderna för uppvärmning och luftkonditionering kan minskas helt enkelt genom den stora termiska massan.

Det finns många fördelar med att öka det “gröna”. De fångar in CO2 och isolerar och minskar behovet av luftkonditionering och uppvärmning. De kan också suga upp regnvatten som annars kan ställa till problem och minskar belastningen på avloppssystemet. De kan även dämpa buller. Den biologiska mångfalden ökar och taken kan också minska temperaturen (Urban heat island).

Hittills har det mest lagts sedumtak på “återvinningshus”. Det är ju bra men man kan ju även använda gröna tak till bostadshusen. Kanske kan det lossna nu.

Kategori: byggande, miljö
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>