fredag 22 maj 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Skop: S störst inför EU-valet”

Drygt två veckor före EU-parlamentsvalet får S 30,5 procent av rösterna, en minskning med 2,2 procentenheter sedan april. Moderaterna får 27,9 procent av väljarstödet och har tappat 3,2 procentenheter sedan förra månaden.

Folkpartiet 8,1 procent (–0,7 procentenheter), Miljöpartiet 7,9 (+2,6), Centern 5,8 (+0,2), Vänsterpartiet 6,0 (–0,6), Kristdemokraterna 5,1 (+2,0) och Sverigedemokraterna 2,2 (+0,5).

Sitter på tåget till Kalmar och läser glädjande siffror inför valet den 7:e juni. Miljöpartiet ökar med 2.6 %-enheter. Borde vara några till tycker jag men jag är väl färgad av mitt engagemang i Miljöpartiet.
Valrörelsen är fortfarande inte direkt het. De stora, (s) och (m), i opinionsmätningarna har båda lyft klimatfrågan. Tyvärr bara i retoriken men det är ju ändå ett steg.
Piratpartiet har också ökat. De är verkligen ett missnöjesparti, dock i en viktig fråga men det behövs mer. Lyssna gärna på Ekots lördagsintervju med Richard Falkvinge.

Att Piratpartiet har ökat är mer en protest än ett politiskt ställningstagande. Om alla resonerade som Piratpartiet skulle politiken bli väldigt konstig. Att bara bry sig om en fråga och sedan förlita sig på vad andra tycker i övriga frågor ger ingen politik som ser till helheten. Det är som det brukar bli med “SJUKHUS”-partier. De rider på en missnöjesvåg och oftast så blir det inte så mycket av det. Man vet ju aldrig kanske kan det bli annorlunda nu att det skapar ett engagemang som håller långsiktigt. Det är “en” viktig fråga men det finns andra också. Det är några veckor kvar så det kan hända mycket under den tiden.

Det som kan påverka valdeltagandet är ju att många inte tycker att det spelar någon roll vad ded röstar på. Att EU inte går att påverka. Visst är det svårt att påverka men det går. EU ökar ju inte direkt i popularitet trots att man använder “pengar” som smörjmedel. EU-bidrag känns som pengar man får men Sverige får mindre tillbaka än vad vi betalar i medlemsavgift. Dessutom lägger svenska kommuner och regioner stora summor på att bara hantera alla regler och förordningar som EU lämnar i från sig och stora resurser att hantera själva ansökningshandläggandet. Så även om det finns EU-bidrag kan man ifrågasätta om dessa används till det som behövs mest.

Enligt en opinionsundersökning gjord av Demoskop och Expressen tror två av tre svenska väljare inte att Sverige kan påverka EU särskilt mycket. Drygt tio procent tror att EU-parlamentarikerna har mycket litet inflytande, bara 1,3 procent tror att inflytandet är mycket stort.

Kategori: EU, miljö
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>