fredag 22 maj 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Bidöd hotar Europas växtliv”

Det surrar än, men det är kris i bikuporna. Över hela Europa minskar antalet bin oroväckande. Därmed hotas växtligheten.
– Det är något konstigt på gång, säger Gert Johannesson, veteranbiodlare i Malmö.
I år har tre drottningar bara försvunnit från hans bikupor. Förra året var det en. Tre bisamhällen återstår på hans tomt i Vintrie.
– Det värsta är att ingen vet varför de försvinner. Den troligaste förklaringen är nog odlingsmetoder tillsammans med bekämpningsmedel som förgiftar bina, säger Gert Johannesson.

I tjugo år har han haft bin. Nu är han ordförande i Malmöortens biodlarförening. Den har haft uppåt etthundra medlemmar, men nu är de bara tjugo.
– Och medelåldern stiger. Det and ra stora hotet mot binäringen är nyrekryteringen av biodlare. Yngre har inte tid.

Larmrapporter om binäringens kris kommer från hela världen.

Detta är inget nytt. Larmrapporter har kommit under en lång tid och de blir allt allvarligare. Det är inte bara i Sverige utan det är problem överallt. Många ser kanske bara bi som något otäckt och inser hur mycket jobb de utför.
Det är inte bara att bina producerar honung utan de möjliggör goda skördar för fruktodlingar, rapsodlingar …
Listan kan göras lång.
Det är dags att stanna upp och fundera på hur vi hanterar vår miljö.

EU-parlamentets jordbruksutskott har tagit varningarna på allvar. Forskning om orsakerna och hur de ska bemötas är på gång. Bekämpningsmedel och parasiter antas vara de största bovarna.

Bland akuta åtgärder diskuteras också ekologiska kompensationsområden för att säkra tillgången på pollen och nektar. Moderna odlingsmetoder är föga bivänliga.

Kanske blir detta en bifråga i kommande EU-val.
Sedan kan man fundera på alla GMO-grödor. Hur påverkas bina av dessa?

Det är också ett problem med att GMO-grödorna kontaminerar icke GMO-grödor. Bina blir ett oskyldigt redskap för t.ex. Monsanto. Utan att veta om det sprider de gener som finns i de patenterade grödorna. Monsanto kan sedan kräva ersättning från odlare som har fått sitt eget utsäde förorenat GMO-utsädet. Det självklara borde istället vara att Monsanto som skulle betala för att deras GMO har förorenat övriga grödor.
Detta är också en EU-fråga där tyvärr alliansregeringen i form av centerpartistiske jordbruksministern drivit helt fel linje.
EU:s miljöministrar beslutade i december 2008 att kräva en översyn av hur genmodifierade grödor långsiktigt påverkar miljön, ekosystemen och hälsan. Beslutet innebär att regioner och kommuner har rätt att utropa GMO-fria zoner. Den svenska regeringen har inte drivit den linjen, men blev lyckligtvis överkörd.
Men under tryck av EU-kommissionen och vissa länder tog man inget beslut om gränsvärden som garanterar att utsäde som säljs inom EU är fritt från kontaminering av GMO.

– Det bästa sättet att förhindra att vi får in sådant utsäde, t ex i ekologiska odlingar, är att vi utropar våra kommuner till GMO-fria zoner, säger Carl Schlyter, EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna. Det är viktigt att ställa höga krav på leverantörerna av utsäde så att de garanterar att frön och plantor är fria från genmodifierade organismer.

Ännu en anledning att kryssa Carl Schlyter i valet den 7 juni.

Läs mer om GMO!
SR, Greenpeace, GMO fria zoner, Ekologiska Lantbrukare, GMO & valdebatt, Regeringen medverkar till att tvinga på européerna GMO-mat

Träffar: 12

Kategori: ekologi, EU, miljö
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>