fredag 10 april 2009 | Skriven av:

Svenskarna konsumerar sex miljoner ägg i timmen under påskafton. Av alla ägg som värps är nära 40% från hönor som sitter i bur. Men även ägg från frigående hönor och kravägg medför lidande för hönorna.

Lagom till påsk släpper Djurens Rätt den nya rapporten Hönan eller ägget – en genomlysning av äggindustrin. Svenskarna konsumerar sex miljoner ägg i timmen under påskafton. Av alla ägg som värps kommer nästan 4 av 10 från hönor som sitter i bur. Men även ägg från frigående hönor och kravägg medför lidande för hönorna.

honan_eller_agget01Lena Lindström, etolog och ansvarig för frågor som rör djur i livsmedelsindustrin på Djurens Rätt, har gjort rapporten om hönorna i äggindustrin.
– Många kanske sätter påskäggen i halsen men sanningen är att situationen för djuren bakom äggen är under all kritik. Att ha hönor i burar strider helt mot intentionerna med den svenska djurskyddslagen, säger Lena Lindström och fortsätter:
– Man kallar dem hönshjärnor, men hönor är intelligenta, sociala varelser som tar väl hand om sina kycklingar.
Hönor i bur får aldrig flyga och kan inte ens sträcka på vingarna. Nykläckta tuppkycklingar mals ner levande i kvarnar. Ljuset manipuleras i hönserierna så att hönorna ska värpa så mycket som möjligt. Det är några av de brutala sanningarna bakom äggproduktionen. Benskörhet, brutna ben och en helt onaturlig miljö är också vardag för hönorna. Varje höna får i genomsnitt en sekunds omvårdnad per dag.
– Hönor är som alla andra djur individer men vissa saker har de gemensamt med alla hönor, säger Lena Lindström.
– De vill ruva och uppfostra sina ungar, de är sociala och kommunicerar mycket och gärna med andra i flocken. De vill sitta uppflugna på en pinne för att sova och älskar att krafsa och sprätta och att rulla sig i sand. De dryga två miljoner hönor som sitter i bur i Sverige, på en yta motsvarande ett A4-papper per höna, får inte möjlighet att göra detta.

Hela ägg- och kycklinghanteringen är något som människan borde skämmas över.
Hönor och kycklingar betraktas inte som levande varelser utan som produktionsmedel.

Så det finns verkligen skäl att Go Vegan!

Läs hela rapporten!

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
 1. Marcus skriver:

  Hejsan ! jag ska till lund slutet på maj , och jag undrar ifall du kan tipsa på något schysst vegan ställe man kan äta på ? Tack tack tack !

 2. Yngve skriver:

  Hej
  Ursäkta att jag har dröjt med ett svar.
  I Lund finns inget veganställe.
  Vi har Govindas, som är helt vegetariskt, och som är en lunchrestaurang. Där man alltid kan få veganalternativ. Govindas ligger på Bredgatan 28.
  Det finns en restaurang som heter Gourme Grön och som har vegetariska alternativ och ibland även ekologiskt. Har inte ätit där själv. Den ligger på Klostergatan 14.

  På de flesta Thairestauranger kan man få vegan där man byter “köttet” mot “tofu”. En som jag tycker om ligger vid Bantorget den heter Mae Yai Thai Restaurant. Adressen är Stora Fiskaregatan 15B.

  Sedan finns det förstås falafelställen, det jag går oftast till ligger på Stora Södergatan 5.

  Jag äter inte ute så mycket utan vi lagar det mesta själva. Vi gör det för att vi vill bara äta ekologiskt så långt det går.

  Välkommen till Lund!

  Har du fler frågor får du höra av dig!

Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>