onsdag 26 mars 2008 | Skriven av:

I dag är det möte med vår koloniförening. Det är ett årsmöte med sedvanliga valärenden och ekonomipunkter. Denna gång är det dessutom ett ärende om avlopp eller inte.
Under ett antal år har det diskuterats om det ska området ska koppla in sig på kommunens avloppsnät. Nuvarande system är stenkistor (flertalet) men även några trekammarbrunnar och septitankar.

Kostnaden att lägga in avlopp fram till varje koloni blir 45000. Dessutom tillkommer 10-15 000 för inkoppling till stugan.
Detta är för många kolonister mycket pengar.
Det känns lite dubbelt eftersom en inkoppling till kommuns avloppsnät kommer att minska utsläppen inom koloniområdet. Totalt sätt kommer dock att vattenförbrukning och belastning på avloppsverket att öka.
Troligen blir det ett beslut att vi ska ansluta oss.

En annan risk med kommunalt avlopp är att kolonierna kommer att förändras. Från blomstrande trädgårdar med fruktträd och bärbuskar till småvillor med perfekt gräsmatta som kringgärdas av krukor och små rabatter.

Man kan redan nu se att kolonierna har förändrats. Kolonipriserna stiger och fler och fler köper en koloni och i samma veva river man ett fullt fungerande hus och bygger ett nytt. De nya kolonierna har också mindre antal fruktträd och bärbuskar. Odlingsytorna av grönsaker och rotfrukter minskar också.

Kategori: koloni, livsstil, miljö
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>