måndag 24 augusti 2009 | Skriven av:

Just nu pågår rättegången mot konstfackeleven som står åtalad för bland annat falskt larm och oredligt förfarande i samband med ett konstprojekt. Man kan följa rättegången på SR:s web.

Hennes agerande har kanske gott syfte men är tveksamt. Man kan se det som en typ av civil olydnad men jag tycker att det är något extra. Hon utnyttjade samhällets resurser och andra människors situation. Det kunde ha uppstått större problem eftersom man såg en människa i nöd. Ser man en människa i nöd så gör man saker som kan utsätta andra människor och sig själv för fara. Dessutom hände det hela vid sidan av tätt trafikerad trafikled där polisens fordon trots blåljus kunde ha skapat en trafikolycka. Hela agerandet var väl planerat så det finns helt klart ett uppsåt.

Nu diskuteras två spår, “Vad får man göra som konstnär?” och “Hur fungerar dagens psykvår?”.

Båda diskutionerna är viktiga men viktigast är den om hur dagens psykvård fungerar. Hur människor med “psykisk diagnos” blir bemötta. Fortfarande är det lite fult att ha psykiska besvär. Det är helt OK att ha ett fysiskt problem men har man något mer otydligt symptom så blir det oftast en helt annan sak.
Nu när det har hänt får man hoppas att det verkligen kommer att starta en diskussion om dagens psykvård. Det behövs fler resurser speciellt när det gäller barnpsyk. Ibland är det löjligt långa väntetider. Ibland hinner barnen nästan bli vuxna innan man får hjälp.

Jag tycker att konsten inte kan ha speciella regler. Vi har en lagstiftning som sätter ramar. Ska man agera konstnär så får man ta konsekvenserna utifrån gällande lagar. Det är alltså en typ av civil olydnad som ibland är nödvändig. Det är dock viktigt att man i detta sammanhang inte använder våld. Våld är alltid förkastligt om det inte är nödvändigt självförsvar.

SvD, SDS, DN

Kategori: konst, psykvård
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>