onsdag 6 maj 2009 | Skriven av:

Ny Teknik skriver ”Konstgjort socker ett miljögift”

Det konstgjorda sötningsmedlet sukralos kan vara giftigt för miljön. Det visar en ny studie från Naturvårdsverket.
Allt fler livsmedel innehåller det konstgjorda sötningsmedlet sukralos (E 955). Hit hör light-varianter av läsk, juice, godis och desserter. Sukralos är så stabilt att det rinner rakt igenom människokroppen, utan att ge några kalorier.

Problemet är bara att ämnet också rinner rakt igenom reningsverken och hamnar i sjöar och andra vattendrag. Nu har forskare vid Stockholms universitet visat att unga kräftor som utsätts för sukralos har en tendens till ökad dödlighet.

Nu är det ännu en gång att man introducerat ett nytt ”kemiskt ämne” utan att ha koll på vilka effekter detta har.
Så även om ett ämne inte direkt är giftigt kan det uppstå problem. Så är det i fallet sukralos.
Detta är typiskt beteende. När man inser att konsumtionen av socker är skadligt ersätter man sockret med ett nytt ”okänt” ämne som ger sötningseffekt men som inte ger några kalorier. Man borde i stället ha jobbat med hur man kan minska sockeranvändningen. Att introducera nya ämnen är riskfyllt. Försiktighetsprincipen borde gälla tills man vet säkert att det inte uppstår problem.

Tidigare studier från Naturvårdsverket har visat att halterna av sukralos i svenska vatten ökar. Enligt de senaste siffrorna rinner cirka sju ton sukralos ut från reningsverken varje år. Den nya studien visar också att renat avloppsvatten från Henriksdalsverket i Stockholm innehåller relativt höga koncentrationer sukralos. Det gäller också ytvatten, som hämtats från tre vattendrag där renat avloppsvatten rinner ut.

På Naturvårdsverket oroas man nu över att de stabila egenskaperna hos sötningsmedlet kan göra substansen till en potentiell långlivad organisk förening, som inte bör spridas till miljön. Forskarna har därför fått pengar för att göra ytterligare studier.

Tidigare inlägg om sukralos!

Kategori: hälsa, livsmedel, miljö
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
 1. Rubriksättarna har skrivit ”Konstgjort socker ett miljögift”… och det sväljer du med hull och hår. Men Naturvårdsverket har inte gjort ett sådant uttalande. De bara konstaterar att halterna suklarlos ökar men att man inte kunna visa att det har några effekter och defintivt inte att det har några skadliga effekter.

  Jag mailade artikelförfattaren och även hon tyckte att Ny Tekniks redigerare hade överdrivit rubriken.

 2. Yngve skriver:

  Detta är inte första gången sukralas kommer upp som ett problem. Det finns många studier som visar på miljöproblem. Dessutom finns det studier som visar på hälsoproblem.

  Naturvårdsverket skriver:

  På Naturvårdsverket oroas man nu över att de stabila egenskaperna hos sötningsmedlet kan göra substansen till en potentiell långlivad organisk förening, som inte bör spridas till miljön. Forskarna har därför fått pengar för att göra ytterligare studier.

  Min tes är att det finns en stor osäkerhet och därför behöver man använda sig av försiktighetsprincipen.

  Oroas inte du av sukralas?

Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>