torsdag 24 maj 2012 | Skriven av:

Just sitter jag på ett X2000-tåg till Stockholm för vidare färd mot Umeå. I Umeå, EU:s Kulturhuvudstad 2014, ska Miljöpartiet ha årets kongress. I Stockholm väntar ett grönt nattåg som kommer att transportera en massa miljöpartister till Umeå. Att åka på kongress är alltid spännande och inspirerande. Så blir det förhoppningsvis även i år.

De senaste veckorna har varit välfyllda med aktiviteter så just nu känns det skönt att pusta ut lite grann.

Det har blivit tidigt upp och sent i säng. I går var det invigning av BIBU, scenkonstbiennal för barn och unga, med efterföljande mingel. Sveriges kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth var på plats och invigde biennalen och Kerstin Brunnberg från Kulturrådet avslutningspratade. Båda var mycket nöjda med Skånes arbete med kultur för barn och unga.
I Skåne händer det mycket på detta område, BIBU, LitteraLund, BUFF och Salto är några goda exempel.

Just nu håller Kulturnämnden på med att färdigställa Region Skånes Kulturplan för 2013-2015. Tanken är att den ska gå ut på en bred remiss efter vårt junisammanträdet innan den fastställdes i oktober.

Kulturplanen ska sedan skickas in till Kulturrådet som utifrån denna tilldelar regionen resurser inom samverkansmodellen.

Förra veckan startade ånyo Kultur på recept. Denna gång med 200 deltagare under 3 år.

Kultur på recept är ett projekt som syftar till att undersöka om kulturaktiviteter, eget skapande och kulturupplevelser kan vara en del i en rehabiliteringsprocess. Målgruppen är patienter med pågående eller hotande sjukskrivning, patienter med risk för social isolering samt patienter med psykisk ohälsa och/eller utbredd smärta. Projektet är förlagt till Helsingborg och är ett samarbete mellan Region Skåne, FINSAM Helsingborg och Helsingborgs stad.
 
Förutom att undersöka om kulturaktiviteter kan vara en del i rehabiliteringsprocessen är syftet med projektet också att ge hälsovalsenheterna och den psykiatriska öppenvården i Helsingborgs stad möjlighet att utöka sitt utbud av former för rehabilitering av patienter där traditionell behandling inte lett till förbättring.

I projektet samarbetar regionens Hälso- och sjukvårdsnämnd med Kulturnämnden. Detta är mycket positivt. Min förhoppning att kultur ska kunna spela en allt större roll i samhället.

Kultur är viktigt för vår personliga utveckling men även för samhällets utveckling. Kultur kan spela en mycket större roll i skolan än den gör nu. Estetiska och humanistiska utbildningar behöver uppvärderas. Det finns en stor potential för kulturrelaterade jobb.

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>