tisdag 14 juni 2011 | Skriven av:

Första stopp i dag var KEFU-dagen som ägde rum på Sparta. Auditoriet väcker upp gamla minnen från min LTH-tid. Auditoriet är dock helt annorlund mer bekvämt och konferensvänligt. Temat detta är var “Upplevelsedrömmar – om det offentligas roller i upplevelseindustrin”. Första föreläsaren var Rolf Jensen, bl.a. författare till The Dream society och fd Vd för danska Framtidsinstitutet samt grundare av Dream Company A/S. han pratade om “Upplevelsesamhället – ryms alla framtidsdrömmar där?”.

Peter Aronsson, professor i historia vid Växjö universitet och i Historiebruk och kulturarv vid Linköpings universitet pratade om “Gamla och nya attraktioner – skånska utmaningar”.

Emelie Nilsson, projektledare, Kristianstad kommun berättade om ett jätteevent som kommer att äga rum i Skåne nämligen “Världsscoutjamboree 2011 – större än de Olympiska spelen”. Totalt kommer det att vara 80 000 besökare, 38 000 scouter från 150 länder och ca 40 000 andra besökare. Världsscoutjamboreen kommer att vara Skånes fjärde största stad som byggs upp för att bara vara i 12 dagar.

Sedan pratades det “Film i Ystad” och Wallanderfeber, men det är inte bara Wallanderfilmer som produceras i Ystad. Intressant att det kan bli så mycket bieffekter av “filmproducerandet”.

Tyvärr missade jag slutet på konferensen för att jag skulle hinna till nästa event nämligen Folkbildningskonferensen på Europaporten i Malmö. I år är det första gången som det är en nationell och en internationell konferens samtidigt. Totalt kommer det att vara 800 deltagare från ett 100-tal länder. I dag var det invigning och fest.
Invigningstalare var jämställdhets- och biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni som talade om “Folkhälsa, hållbar utveckling och global rättvisa – folkbildningens roll”. Intressant att Nyamko gjorde ner KD:s vårdnadsbidrag. Hon fick en fråga angående en rapport som visar att flickor är de stora förlorarna när vårdnadsbidrag införs. Hon svarade att “det behövde man inte utredning för att fastslå”.

Jag fick den stora äran att introducera Skånes Dansteaters tolkning av konferensens tema “A WORLD WORTH LIVING IN”. Trots kort förberedelsearbete gjorde de 4 dansarna en mycket fin insats.

Kvällen avslutades med fest, mat och vin. Det var Region Skåne som bjöd på middagen. Det var många internationella deltagare som lovordade Sverige när det gällde folkbildning och hur bra vi var på att nätverka. I år var det extra många deltagare och beror nog mycket på att konferensen äger rum i Sverige.

Tyvärr hörde jag också många historier där fattiga länder inte kunde komma till Sverige för att de inte kunde få ett visa. För att få ett visa måste de åka till ett annat land för ansöka vilket kostar mycket pengar.

Eftersom konferensen höll till på Europaporten var det nära hem för en gångs skull.

Nu är det dags att läsa på inför morgondagens beredning i VPU/B. Tyvärr kom inte några handlingar förrän idag så kvällen är räddad.

Kategori: kultur
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>