tisdag 15 december 2009 | Skriven av:

SvD skriver : Carlgren: ”Det är en skam”

Vissa utvecklingsländer har intresse av att blockera processen vid klimatmötet i Köpenhamn. “Det är en skam” och det gagnar de länder som inte vill ha ett kraftfullt avtal, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Miljöministern lägger skulden för eftermiddagens avbrott i förhandlingsprocessen på talesmannen för utvecklingsländerna, G77, Di Aping Lumumba. Hela upplägget från den danska mötesordföranden, miljöminister Connie Hedegaard, att ha öppna konsultationer på ministernivå för att lösa de svåraste knäckfrågorna, havererade.

– Den sudanesiske ordföranden har ställt en rad hinder i vägen för att gå vidare med arbetet. Jag ser det som ett tecken på djup splittring inom u-landsgruppen, säger Andreas Carlgren som här i Köpenhamn talar för alla EU-länder.

– Det är en skam i ett läge när världen väntar sig reslutat.

Vår centerpartistiska miljöminister tycker att det är en skam när G77 ställer krav. Sverige tillhör de länder som släpper ut mer CO2 än G77-länderna speciellt om vi tar med vår konsumtion som ger utsläpp i andra länder.
Det är vår miljöminister som borde skämmas. Varför ska G77-länderna ta på sig vår skuldbörda?

BBC skriver : Copenhagen climate summit negotiations ‘suspended’

They point out that the Kyoto Protocol is the only international legally binding instrument that has curbed carbon emissions, and also that it contains functioning mechanisms for bringing development benefits to poor countries such as money for investment in clean energy projects.

EU och Sverige borde gå med på att sänka CO2-utsläppen ytterligare och dessutom ska en eventuell klimatfond inte finansieras med biståndspengar. Det är givetvis inget som hindrar att biståndspengarna också används till klimatsmarta projekt.
Vi har byggt upp vårt välstånd på att utnyttja “fattiga” länder. Nu är det dags att betala tillbaka.
Klimatförändringarna drabbar redan fattiga länder. Det är dags att agera nu.

Alla har rätt till samma nivå välstånd som vi har i Sverige. Hur man sedan räknar på välstånd är en annan sak. Det vore ju synd om vi lurade på andra länder vårt “välstånd” rakt av. Högre BNP och mer CO2-utsläpp gör oss inte lyckligare. Det finns andra värden än pengar och det kan vi säkert lära oss av andra länder.

DN, GP

Kategori: klimat
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>