torsdag 14 augusti 2008 | Skriven av:

På dagens kommunstyrelse ska det beslutas om mål för Lunds kommun gällande Fair Trade. De mål som föreslås är mycket blygsamma:

 • 1 – Andelen inköpt kaffe, te, bananer och choklad som är Rättvisemärkt eller motsvarande* ska öka till 5 procent år 2008.
 • 2 – Andelen inköpt kaffe, te, bananer och choklad som är Rättvisemärkt eller motsvarande* ska öka till 40 procent år 2012.

  Att Lunds kommun bara ska komma upp i 40% år 2012 är inte precis något djärvt mål. Speciellt inte som det bara gäller “kaffe, te, bananer och choklad”. Jag sitter i kommunstyrelsens Miljö- och hälsoutskott och föreslog att 40% skulle bytas ut mot 80%.
  Vilket egentligen inte är så djärvt heller, det är ändå 4 år framåt. Men inte ens detta kunde alliansen eller för den delen (s) köpa.

  Vi får se hur det går i morgon på kommunstyrelsen.

  S.k.”Fair Trade”-produkter ökar. Det finns allt fler livsmedelsprodukter. Egentligen borde vi ha en målsättning som gäller textilier. Men kan man inte få 80% för kaffe, te, bananer och choklad så är det inte en chans att få några %-siffror på textilier.
  Miljöpartiet skrev en motion om att “Fair Trade” skulle utökas så att det inte bara handlade om “kaffe, té, choklad och bananer”. Tyvärr så bifölls inte motionen trots att alliansen bedyrade att det tyckte att motionen var bra.


  * Produkter som enligt kontroll har producerats i enlighet med ILO:s åtta grundläggande konventioner om mänskliga rättigheter i arbetslivet. Rättvisemärkt är ett certifieringsmärke som utgör ett bevismedel för att varorna framställts på ett sätt som är förenligt med dessa ILO-konventioner.

  Kategori: Fair Trade
 • Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
  Lämna en kommentar
  Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

  XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>