Inlägg den 18 mars 2009

ons
18
mar
2009
onsdag, 18 mars, 2009 | Skriven av:

Nya Miljöaktuellt skriver : “Verle gammelskog bevarad i sista stund”

Natur Stiftelsen Ett klick för skogen fick ett år på sig att försöka rädda Verle gammelskog. Med minsta möjliga tidsmarginal stod det i fredags klart att man lyckats dra in de 6,4 miljoner som krävdes.
Den ideella stiftelsen Ett klick för skogen fick ett år på sig att försöka rädda Verle gammelskog från avverkning. I fredags stod det klart att man lyckats, imorgon går tidsfristen ut. Det var med andra ord en knapp segermarginal.

Totalt krävdes 6,4 miljoner kronor för att köpa skogen. Ett klick för skogen hade lyckats samla in 2,4 miljoner och Naturvårdsverket hade garanterat 1,9 miljoner kronor. I fredags stod det också klart att Ale kommun gick in med 1 miljon kronor. Samtidigt meddelade Västkuststiftelsen att också de skjuter till 1 miljon kronor. Dessutom ger Fältbiologerna 400 000 kronor i bidrag.
– Vi har varit i kontakt med Ale kommun, Västkuststiftelsen och Naturvårdsverket sedan i höstas. I fredags röstade Ale kommun och lyckligtvis fick vi majoriteten med oss, säger Jenny Strand på Ett klick för skogen.
ett-klick-for-skogen

Skönt att Verle Gammelskog är räddad!
Lite trist att detta klarades med så liten marginal och att det behövdes så mycket privata bidrag. Att vara beroende av hur mycket pengar man kan samla in för att rädda värdefull natur är lite riskfyllt. Samhället måste avsätta tillräckliga medel för att rädda denna typ av natur.
Många blir upprörda av att man hugger ner regnskog men glömmer vad som händer i Sverige.

Lösningen där ideella krafter tillsammans med kommunen, regionen och staten gemensamt räddar en skog är unik i Sverige. Verle gammelskog kommer nu att bli ett naturreservat.
– Vi är jättetacksamma till alla som bidragit och engagerat sig för det här, säger Jenny Strand.

Här klickar du för att rädda skog!

ons
18
mar
2009
onsdag, 18 mars, 2009 | Skriven av:

Nu är det mycket att stå i. Skönt att solen skiner men det gör bara att man får en längtan till kolonilivet som innebär att göra. Dock trevliga saker men det andra måste också göras.

Förra veckan avslutades med ett internt möte för att börja planeringen inför nästa val. Det känns kanske som att det är lång till september 2010 men det är det inte. Det är mycket som måste hända fram tills dess.

Denna vecka började med medlemsmöte och där hade vi ett intressant föredrag om ungdomars arbete med klimatfrågan. Lunds ungdomar är med på banan och det finns ungdomar från hela världen som är engagerade och jobbar intensivt med klimatfrågan.
Nästa stora konferens när det gäller klimatfrågan äger rum i Köpenhamn, i december 2009.
Mycket tyder på att det inte kommer att ske några stora framsteg i Köpenhamn. Vår svenska alliansregeringen har ju inte direkt gjort några stordåd för att bidra till framflyttade positioner. Man nöjer sig att göra minsta möjlig. Orden är många men handlingen är desto mindre.

I går var det mycket jobb med planerandet inför Mp Skånes årsmöte som äger rum på lördag. Denna gång har vi mötet i Hörby.

sankt-hansgarden-i-lundSedan var det styrgruppsmöte med FairTrade City i Lund. Det finns mycket engagemang utanför den politiska sfären. Det finns mycket att göra men det händer alldeles för lite. Det var mycket intressanta diskussioner. Vi får se vad vi kan göra av det. Det är inte lätt att få kommunen att göra så mycket eftersom alliansen prioriterar besparingar. Då är det inte lätt att utveckla verksamheten.
Den 25 april är det Jordens dag på Sankt Hansgården. Förra året var det 2000-3000 besökare. Denna dag är ett bra sätt att nå ut med budskapet om rättvis handel.

Mötet slutade i tid så att jag han med ett jympapass. Det blev ett “medel puls”-pass. Det var ett tag sedan jag hann jympa. De flesta kvällarna fylls med möten. Måste nog frigöra några tider som inte får fyllas med möten så att jag kan hålla igång med jympa.
Annars får det väl bli att börja jogga igen men det känns inte lika lockande. Den 9:e maj är det Lunda-loppet och World Fair Trade day så kanske ska jag börja träna för det. Nu när vädret är bättre är det lite lättare att snöra på sig joggingskorna.

I alla fall kommer våren att vara en tid med många aktiviteter så det gäller att planera och avsätta tid till sig själv och givetvis till min sambo. Det är lätta att involvera sig mer och mer. Engagemanget driver på men det finns givetvis gränser för vad man klarar av. Livet måste levas och inte bara fyllas av möten och “att göra”-saker. Till slut tyngs man ner av allt det man inte har hunnit med vilket gör att man har svårt att göra det man vill och ska.