onsdag 18 mars 2009 | Skriven av:

Nya Miljöaktuellt skriver : “Verle gammelskog bevarad i sista stund”

Natur Stiftelsen Ett klick för skogen fick ett år på sig att försöka rädda Verle gammelskog. Med minsta möjliga tidsmarginal stod det i fredags klart att man lyckats dra in de 6,4 miljoner som krävdes.
Den ideella stiftelsen Ett klick för skogen fick ett år på sig att försöka rädda Verle gammelskog från avverkning. I fredags stod det klart att man lyckats, imorgon går tidsfristen ut. Det var med andra ord en knapp segermarginal.

Totalt krävdes 6,4 miljoner kronor för att köpa skogen. Ett klick för skogen hade lyckats samla in 2,4 miljoner och Naturvårdsverket hade garanterat 1,9 miljoner kronor. I fredags stod det också klart att Ale kommun gick in med 1 miljon kronor. Samtidigt meddelade Västkuststiftelsen att också de skjuter till 1 miljon kronor. Dessutom ger Fältbiologerna 400 000 kronor i bidrag.
– Vi har varit i kontakt med Ale kommun, Västkuststiftelsen och Naturvårdsverket sedan i höstas. I fredags röstade Ale kommun och lyckligtvis fick vi majoriteten med oss, säger Jenny Strand på Ett klick för skogen.
ett-klick-for-skogen

Skönt att Verle Gammelskog är räddad!
Lite trist att detta klarades med så liten marginal och att det behövdes så mycket privata bidrag. Att vara beroende av hur mycket pengar man kan samla in för att rädda värdefull natur är lite riskfyllt. Samhället måste avsätta tillräckliga medel för att rädda denna typ av natur.
Många blir upprörda av att man hugger ner regnskog men glömmer vad som händer i Sverige.

Lösningen där ideella krafter tillsammans med kommunen, regionen och staten gemensamt räddar en skog är unik i Sverige. Verle gammelskog kommer nu att bli ett naturreservat.
– Vi är jättetacksamma till alla som bidragit och engagerat sig för det här, säger Jenny Strand.

Här klickar du för att rädda skog!

Träffar: 6

Kategori: ekologi, miljö, natur
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>