torsdag 18 mars 2010 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : Energiprofessorn: Kärnkraft får betalas över skattsedeln

Utan statliga subventioner och garantier blir det för dyrt att bygga nya kärnkraftverk. Det är budskapet från den brittiske energiprofessorn Stephen Thomas som är på besök i Stockholm i dag.
Han är professor i energipolitik vid University of Greenwich Business School.

Innan han fick sin professur i Greenwich bedrev han forskning om energipolitik i över 20 år vid Science Policy Research Unit vid University of Sussex.

Han är välkänd för sina slutsatser att ny kärnkraft inte är kommersiellt lönsam med dagens energipriser och att industrins tal om en renässans för kärnkraften bara är tal och dåligt förankrad i verkligheten.

Man kan undra hur alliansen räknar när det gäller ny kärnkraft. Kanske är det som vanligt mer snack än handling. Det låter bra att bygga nya kärnkrfatverk om man samtidigt betraktar dessa som klimatneutrala, vilket de inte är. Kopplar man sedan till att det behövs billig elenergi för att industrin och jobben inte ska drabbas så har man skrämt upp väljarna att man kanske köper resonemanget.
Om man bara ändrade att de som äger ett kränkraftverk skulle vara fullt ut ekonomiskt ansvariga skulle detta vara tilräckligt för att kärnkraften skulle börja avvecklas.
Varför ska skattebetalarna ta över ansvaret när en kärnkraftsolycka inträffar?

Vår energikonsumtion behöver ställas om till att använda mer förnyelsebar energi och så behöver vi spara energi. Våra bostäder läcker energi, det är alldeles för många transporter och alldeles för många transporter sker på vägen.

“Fem gånger så dyrt som för tio år sedan”
I USA har inga nya kärnkraftverk byggts på 30 år. I Europa har bara två beställningar av nya reaktorer genomförts – Olkiluoto i Finland och Flamanville i Frankrike.

– Erfarenheterna från Olkiluoto och från beräkningar för nya reaktorer i USA, visar att konstnaden per kilowatt ny kärnkraft ligger på 5000-6000 dollar. Det är fem-sex gånger så mycket vad som kärnkraftsindustrins kalkyler talade om för tio år sedan, säger Stephen Thomas till Ny Teknik.

Var alliansen tänkt att ta dessa pengar till nya kärnkraftverk?
Eller är det kanske bara ett sätt få väljare den 19 september?

Ladda ned hans föreläsning från den 4 februari 2010 om kärnkraftens lönsamhet.

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>