fredag 18 december 2009 | Skriven av:

DN skriver : Sugga åts levande av kultingar

Två grisuppfödare i norra Halland åtalsanmäldes på fredagen av länsstyrelsen i Halland sedan länsveterinärerna upptäckt allvarliga missförhållanden på deras gårdar.
I ett av grisstallarna hittade länsveterinärerna en sugga som åts levande av kultingar som blivit så stora att suggan inte kunde resa på sig i boxen.
Man hittade även en sugga som var svårt medtagen efter att ha försökt föda i två dygn utan att få hjälp.
På en av gårdarna berättade uppfödaren att han brukade klippa av smågrisarnas tänder med tång utan bedövning, trots att detta inte är tillåtet.
Länssstyrelsen kontroll gjordes på 31 grisgårdar i Norra Halland och samtliga besök var föranmälda.
– Det är anmärkningsvärt att vi hittar så allvarliga brister vid planerade och föranmälda besök, säger länsveterinär Madeleine Beckman till TV4 Nyheterna Halland.
– Det finns uppenbara brister som uppfödarbranschen måste ta tag i. Att följa djurskyddslagen är ett minimikrav – branschen borde nå upp till en högre nivå, säger Madeleine Beckman till TV4Nyheterna Halland.

Hur ska nu jordbruksminsitern och företräddare för grisuppfödarna förklara det här?
Man kan inte ifrågasätta att om det är sant eller inte. Denna gång är det inte Djurrättsalliansen som filmat.

Nu krävs det åtgärder att det blir fler tillsynsbesök. Det är extra skrämmande var att dessa missförhållanden upptäcktes vid föranmälda tillsyner. Vad kommer man att hitta om man gör oanmälda tillsynsbesök?

Detta visar att det är något systemfel i köttproduktionen. Som vegan kan man inte bojkotta julskinkan men det finns många som inte är veganer som kan. Det är dags att konsumenterna ställer krav och inte accepterar hur grisproduktionen bedrivs. Om man nu måste äta kött.

Bäst är förstås att Go Vegan

Läs mer!

Kategori: djurrätt, jordbruk
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
 1. Kurt skriver:

  Och hur reagerar då Scan på denna information? På bloggen kan man nu läsa “Tips för en lyckad julskinka”.

 2. Anno Nym skriver:

  Djurhållningen hos köttindustrin har jag länge vetat att den vart katastrofal, därav undviker jag i så stor mån som möjligt oekologiskt.

  Har i flera perioder försökt bli vegetarian, men har aldrig lyckats få till den smakupplevelse som jag anser att kött ger. Därför äter jag endast ekologiskt för att jag hade en bild av att man åtminstone åt djur som haft en glad uppväxt.

  Nu ställer man sig frågan, om ordinarie köttindustri liknar förintelseläger och verkar accepterat, vad är standarden inom ekologiskt jordbruk?

 3. Yngve skriver:

  Smakupplevelsen med kött är väl mest beroende på kryddningen och kanske “tuggmotståndet”.
  Vad använde du för att ersätta köttet?
  Har du kollat vegetariska recept eller bara anpassat vanliga till att bli vegetariskt?
  Har du testat produkter typ corn (innehåller visserligen äggvita) ?

  Bra att du köper ekologiskt kött, allra bäst är att köpa kött från frigående djur.
  Ekologiskt är betydligt bättre men det finns väl sämre och bättre med detta också.
  Köp lokalt producerat kött och besök gården där djuren föds upp.

Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>