fredag 18 december 2009 | Skriven av:

I går var det sista kommunfullmäktige för året. Nu är det inga fler sammanträden eller möten förutom några interna.
Jag har fortfarande ont i halsen, det verkar vara typ halsfluss. Den är dock inte aktiv hela dagarna utan blir värst framåt kvällen. Nu måste jag ta den på allvar och vila lite. Titta de på SVT24 som visade bilder från COP 15 mötet. Nedslående att lyssna till dessa s.k. ledare. De flesta pratade om hur bra de själva var och att det minsann har gjort och kommer att göra åttaganden.
USA:s president var vältalig som vanligt men kom inte med något nytt. Han sa att han inte kommit för att snacka utan för att agera (Det USA vill minska är bara en bråkdel av det de behöver göra.
Ett stort problem är att utsläppsnivåerna ligger mycket högre hos de rika länderna, USA har en särställning med rekordstora utsläpp och energiförbrukningar.

Venezuelas president Hugo Chávez gav president Obama en rejäl känga. Vilken jag tyckte var behövlig men utspelet var nog mest retoriskt. Chávez tjänar stora pengar på att sälja fossil olja och förespråkar kommunism. Kommunismen är ju inte direkt känd för att vara klimatsmart.

Det verkar mörkt att få fram ett avtal som kommer att ge resultat. Jag tycker att den svenska regeringen kunde ha gjort mer. De trixade med utsläppsmål och procent. När vår statsminister talade lät det som om att klimathotet var ett nytt problem. Miljöpartiet har påtalat problemet under många år men har blivit mer eller mindre hånade för detta. Så en sak har i alla fall hänt. Alliansen medger att det finns ett klimathot.

Det finns dock fortfarande hopp. Om USA och EU lägger till några procent så kanske G77 blir nöjda vilket sätter press på Kina.

Kanske går det inte att få alla länder att komma överens. Kanske måste det bildas allianser som ställer upp på rejäla åtgärder och som tillsammans stänger ute de som inte skriver på avtalet.

Någon måste ta initiativ för att få stenen i rullning …
Vem ska det bli?

Troligen inte Obama.
Eller?

Kategori: klimat
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>